wtorek, 15 listopada 2016

Pierogi z serem na cieście jogurtowym

Ciasto genialnie proste i szybkie. A pierogi na tym cieście....PYCHA!

Ciasto:
  • 450 g maki poznańskiej 
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 150 - 200 ml letniej wody
  • szczypta soli

Farsz: tutaj możemy już szaleć i robić farsz taki jaki lubimy :) Możemy mieszać np. farsz mięsno-warzywny :) 



Farsz I- jak do pierogów ruskich:
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu wielskiego 
  • 2 średnie cebule -podsmażyć
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Farsz II- grecki: ten właśnie robiłam

  • 2 sery feta
  • 2 jajka
  • mielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej



Farsz III- mięsny:
  • 500g mięsa mielonego-podsmażone -dowolne (drobiowe, wieprzowe, wołowe....mieszane, resztki różnych mięs... itd) 
  • 4 cebule -podsmażyć
  • czosnek
  • kilka łyżek oleju
  • sól i czarny pieprz czarny mielony

Farsz IV- warzywny:
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 20 dag pieczarek
  • cebula -podsmażyć
  • papryka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Farsz V-rybny:
  •  40 dag filetów z dorsza -zmiksować
  • 1/2 ugotowanego selera 
  • 2 ugotowane marchewki 
  • 1 cebula -podsmażyć
  • 2 łyżki masła 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • przyprawa do ryby 
  • czubata łyżka bułki tartej 
  • łyżka śmietanki kremówki 
  • sok z cytryny 
  • jajko

Ciasto na pierogi:
Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie i elastyczne ciasto.

W razie potrzeby dodać mąki.

Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 20-30 min będzie bardziej elastyczne.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub tak jak ja za pomocą takiego wynalazku...




....nakładamy farsz, brzegi zwilżamy wodą
 i sklejamy. U mnie klasyk czyli widelcem :) 

Pierogi możemy ugotować w osolonej wodzie, lub  rozłożyć na blasze (z papierem do pieczenia), posmarować pierogi rozmąconym jajkiem i piec około 25 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180 stopni. 
Wyjąć z piekarnika i podawać ciepłe z sosem czosnkowym,  jogurtem naturalnym lub ketchupem. 
Na zimno są tak samo pyyyszne :)


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz