Pierogi z serem na cieście jogurtowym
Ciasto genialnie proste i szybkie. A pierogi na tym cieście....PYCHA!
- 450 g maki poznańskiej
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 150 - 200 ml letniej wody
- szczypta soli
Farsz: tutaj możemy już szaleć i robić farsz taki jaki lubimy :) Możemy mieszać np. farsz mięsno-warzywny :)
Farsz I- jak do pierogów ruskich:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu wielskiego
- 2 średnie cebule -podsmażyć
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 50 g masła
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Farsz II- grecki: ten właśnie robiłam
- 2 sery feta
- 2 jajka
- mielony czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Farsz III- mięsny:
- 500g mięsa mielonego-podsmażone -dowolne (drobiowe, wieprzowe, wołowe....mieszane, resztki różnych mięs... itd)
- 4 cebule -podsmażyć
- czosnek
- kilka łyżek oleju
- sól i czarny pieprz czarny mielony
Farsz IV- warzywny:
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 małego selera
- 20 dag pieczarek
- cebula -podsmażyć
- papryka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- olej
Farsz V-rybny:
- 40 dag filetów z dorsza -zmiksować
- 1/2 ugotowanego selera
- 2 ugotowane marchewki
- 1 cebula -podsmażyć
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka koperku
- przyprawa do ryby
- czubata łyżka bułki tartej
- łyżka śmietanki kremówki
- sok z cytryny
- jajko
Ciasto na pierogi:
Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie i elastyczne ciasto.
W razie potrzeby dodać mąki.
Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 20-30 min będzie bardziej elastyczne.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub tak jak ja za pomocą takiego wynalazku...
....nakładamy farsz, brzegi zwilżamy wodą
i sklejamy. U mnie klasyk czyli widelcem :)
Pierogi możemy ugotować w osolonej wodzie, lub rozłożyć na blasze (z papierem do pieczenia), posmarować pierogi rozmąconym jajkiem i piec około 25 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180 stopni.
Wyjąć z piekarnika i podawać ciepłe z sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym lub ketchupem.
Na zimno są tak samo pyyyszne :)
Komentarze
Prześlij komentarz