czwartek, 17 stycznia 2013

Kotlety mielone z zapiekanymi ziemniakami w ziołach i sosem pomidorowym

Pyszny obiadek. Który wszystkim smakuje :)

Zapiekane ziemniaki w ziołach

 *ziemniaki- takie średnie. Lepsze mniejsze niż za duże.
*przyprawa do ziemniaków
*koperek
*jeżynka
*olej

Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na 4 w ćwiartki. Zalać zimną wodą, osolić i zagotować. Gotować max 10 min. Tak na pół miękko.

Odcedzić i chwilę odparować.
Przełożyć na blachę lub do brytfanny. Ja wrzucam na tą dużą, czarną blachę co jest w piekarniku.

Polać olejem-tak sporawo, posypać przyprawami do ziemniaków i jeżynką. DELIKATNIE wymieszać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika  temp.200 stopni. na ok 25-35 min. Zaglądać żeby się nie spiekły i 1-2 razy delikatnie przemieszać.

Muszą być chrupiące. Czas smażenia będzie zależał od wielkości ziemniaków. Dlatego sprawdzać.


***
Kotlety mielone



*mięso mielone
*cebula- pokroić w kostkę i zeszklić
*2-3 ząbki czosnku- posiekać i zeszklić z cebulą
*jajko
*czerstwa bułka- namoczyć w wodzie kilka min przed robieniem kotletów.
*bułka tarta
*sól
*pieprz
*olej



Wszystko wymieszać. Pamiętać, żeby bułkę odcisnąć  z wody. Ale nie za mocno, żeby kotlety były wilgotne.

Dodawać bułkę tarą, tak na oko. :) Mięso musi być zwarte.

Formować kotlety.

Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.



***
Sos pomidorowy
*bulion drobiowy

*koncentrat pomidorowy-średni
*oregano
*bazylia
*pieprz
*papryka mielona
*liść laurowy
*2 ząbki czosnku
*mąka na zaklepkę

Zagotować bulion z przyprawami i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy. Poczekać aż się zagotuje. 

W tym czasie zrobić szybką zaklepkę z mąki i wody. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Bo będą w sosie.

Jak sos zacznie się gotować wlewać zaklepkę. Ciągle szybko mieszając. Zagotować i wyłączyć

Kotlety podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym. Już na talerzu ziemniaki i sos posypać świeżym koperkiem. 





Sos można podawać osobno lub polać nim kotlety.

Ziemniaki są pyszne i chrupiące. Smaczne nawet same ;)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz