wtorek, 1 stycznia 2013

Pierogi z farszem rybnym i warzywami smażone na głębokim oleju lub gotowane

Składniki (ok 52 pierogi)

Farsz:
 *ugotowana i obrana ryba
*1 cebula
*czosnek
*1/3 op. włoszczyzny w paski- mrożonki-ale rozmrozić.
*sól, pieprz, papryka ostra, wegeta
*jajko
*troszkę bułki tartej

Ciasto:
*0,5 kg mąki
*ciepła woda
*1 płaska łyżeczka soli
*1 łyżka oleju

*olej do smażenia

Z ryby gotujemy zupę rybną. Po prostu potrzebujemy ugotowanej ryby.

Rybę dokładnie obieramy z ości i mielimy w robocie z  cebulką, jajkiem, bułką tartą, czosnkiem i włoszczyzną. Przyprawiamy.

Podsmażamy dosłownie z 2 min.

Do mąki i soli dodajemy ciepłą wodę w takiej ilości, aby ciasto nie lepiło się do rąk. Dokładnie zagniatamy-za mnie robi to robot ;)

Następnie rozwałkowujemy i wycinamy kółka np. dużym kieliszkiem do wina, albo kubkiem. Ja mam taki plastikowy kubek. Można pokroić ciasto w kwadraty i zrobić trójkątne pierogi.

Na każdego pieroga kładłam ok 1,5 łyżeczki farszu- na oko.

Przed zlepieniem brzegów posmarować ciut wodą. Pięknie się wszystko trzyma.

Gdy pierogi będą już gotowe, wrzucamy je na gorący głęboki olej i smażymy przez do zarumienienia się.

Wykładamy pierożki na papierowy ręcznik.

Podajemy na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Ale bez sosów są też przepyszne.

Smacznego :)

Pierogi są lekkie i delikatne. Nie są tłuste!

Jeśli zostaną to zamrozić. Jednak później nadają się tylko do ugotowania w wodzie. Nie smażyć zamrożonych, bo będą twarde.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz