Pierogi z farszem rybnym i warzywami smażone na głębokim oleju lub gotowane
Składniki (ok 52 pierogi)
Farsz:
*ugotowana i obrana ryba
*1 cebula
*czosnek
*1/3 op. włoszczyzny w paski- mrożonki-ale rozmrozić.
*sól, pieprz, papryka ostra, wegeta
*jajko
*troszkę bułki tartej
Ciasto:
*0,5 kg mąki
*ciepła woda
*1 płaska łyżeczka soli
*1 łyżka oleju
*olej do smażenia
Z ryby gotujemy zupę rybną. Po prostu potrzebujemy ugotowanej ryby.
Rybę dokładnie obieramy z ości i mielimy w robocie z cebulką, jajkiem, bułką tartą, czosnkiem i włoszczyzną. Przyprawiamy.
Podsmażamy dosłownie z 2 min.
Do mąki i soli dodajemy ciepłą wodę w takiej ilości, aby ciasto nie lepiło się do rąk. Dokładnie zagniatamy-za mnie robi to robot ;)
Następnie rozwałkowujemy i wycinamy kółka np. dużym kieliszkiem do wina, albo kubkiem. Ja mam taki plastikowy kubek. Można pokroić ciasto w kwadraty i zrobić trójkątne pierogi.
Na każdego pieroga kładłam ok 1,5 łyżeczki farszu- na oko.
Przed zlepieniem brzegów posmarować ciut wodą. Pięknie się wszystko trzyma.
Gdy pierogi będą już gotowe, wrzucamy je na gorący głęboki olej i smażymy przez do zarumienienia się.
Wykładamy pierożki na papierowy ręcznik.
Podajemy na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Ale bez sosów są też przepyszne.
Smacznego :)
Pierogi są lekkie i delikatne. Nie są tłuste!
Jeśli zostaną to zamrozić. Jednak później nadają się tylko do ugotowania w wodzie. Nie smażyć zamrożonych, bo będą twarde.
Farsz:
*ugotowana i obrana ryba
*1 cebula
*czosnek
*1/3 op. włoszczyzny w paski- mrożonki-ale rozmrozić.
*sól, pieprz, papryka ostra, wegeta
*jajko
*troszkę bułki tartej
Ciasto:
*0,5 kg mąki
*ciepła woda
*1 płaska łyżeczka soli
*1 łyżka oleju
*olej do smażenia
Z ryby gotujemy zupę rybną. Po prostu potrzebujemy ugotowanej ryby.
Rybę dokładnie obieramy z ości i mielimy w robocie z cebulką, jajkiem, bułką tartą, czosnkiem i włoszczyzną. Przyprawiamy.
Podsmażamy dosłownie z 2 min.
Do mąki i soli dodajemy ciepłą wodę w takiej ilości, aby ciasto nie lepiło się do rąk. Dokładnie zagniatamy-za mnie robi to robot ;)
Następnie rozwałkowujemy i wycinamy kółka np. dużym kieliszkiem do wina, albo kubkiem. Ja mam taki plastikowy kubek. Można pokroić ciasto w kwadraty i zrobić trójkątne pierogi.
Na każdego pieroga kładłam ok 1,5 łyżeczki farszu- na oko.
Przed zlepieniem brzegów posmarować ciut wodą. Pięknie się wszystko trzyma.
Gdy pierogi będą już gotowe, wrzucamy je na gorący głęboki olej i smażymy przez do zarumienienia się.
Wykładamy pierożki na papierowy ręcznik.
Podajemy na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Ale bez sosów są też przepyszne.
Smacznego :)
Pierogi są lekkie i delikatne. Nie są tłuste!
Jeśli zostaną to zamrozić. Jednak później nadają się tylko do ugotowania w wodzie. Nie smażyć zamrożonych, bo będą twarde.
Komentarze
Prześlij komentarz