Zupa rybna-rosołek z lanymi kluskami
Dostałam od rodziców kawał karpia. Do usmażenia się nie nadawał, bo był baaardzo tłusty. Karp w końcu miał 8kg.
Ugotowałam więc Zupę rybną. W sumie to robiłam ją na oko :)
*ryba najlepiej tłusta np. karp
*włoszczyzna w paski-mrożonka
*liście laurowe
*czosnek-5 ząbki
*czerwona papryka
*cebula 1szt.
*koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
*pieprz
*sól
*papryka mielona
Dodatkowo na lane kluski:
*jajka
*mąka
Rybę ugotować z liśćmi laurowymi, czosnkiem z 3 ząbki, cebula przekrojona na pół.
Gotowałam aż ryba była miękka. Odcedzić wywar do innego garnka, dodać resztę składników i chwilę gotować. Gdy papryka będzie miękka wyłączyć.
Składniki na lane kluski wymieszać, ciasto musi być takie lejące. Zagotować wodę i wrzucać/wlewać ciasto.
Po wypłynięciu pogotować chwilkę i odcedzić. Zahartować zimną wodą i dodać do zupy. Mi kluski wyszły dość duże, więc pokroiłam je na szybko na mniejsze kawałki przed dodaniem do zupy :)
Włączyłam jeszcze raz zupę na 2-3 min.
Odcedzoną rybę obrałam i podzieliłam na 2 części.
Jedną dorzuciłam do zupy, a z drugiej zrobiłam farsz do pierogów :)
Smacznego :)
Zupa jest pyszna, delikatna, rozgrzewająca i zdrowa :)
Ugotowałam więc Zupę rybną. W sumie to robiłam ją na oko :)
*ryba najlepiej tłusta np. karp
*włoszczyzna w paski-mrożonka
*liście laurowe
*czosnek-5 ząbki
*czerwona papryka
*cebula 1szt.
*koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
*pieprz
*sól
*papryka mielona
Dodatkowo na lane kluski:
*jajka
*mąka
Rybę ugotować z liśćmi laurowymi, czosnkiem z 3 ząbki, cebula przekrojona na pół.
Gotowałam aż ryba była miękka. Odcedzić wywar do innego garnka, dodać resztę składników i chwilę gotować. Gdy papryka będzie miękka wyłączyć.
Składniki na lane kluski wymieszać, ciasto musi być takie lejące. Zagotować wodę i wrzucać/wlewać ciasto.
Po wypłynięciu pogotować chwilkę i odcedzić. Zahartować zimną wodą i dodać do zupy. Mi kluski wyszły dość duże, więc pokroiłam je na szybko na mniejsze kawałki przed dodaniem do zupy :)
Włączyłam jeszcze raz zupę na 2-3 min.
Odcedzoną rybę obrałam i podzieliłam na 2 części.
Jedną dorzuciłam do zupy, a z drugiej zrobiłam farsz do pierogów :)
Smacznego :)
Zupa jest pyszna, delikatna, rozgrzewająca i zdrowa :)
Komentarze
Prześlij komentarz