środa, 2 kwietnia 2014

Miód z mniszka lekarskiego

Pyszny i zdrowy :)
Już mamy pierwsze kwiaty, więc wrzucam przepis. Ja poczekam jeszcze troszkę, aż będzie duuużo i żółto na łące :)

Dodaję do mleka, herbaty, z naleśnikami, do ciasta czy najzwyczajniej chleba z miodem :) Idealny na przeziębienia.

Wyjdzie ok 800 ml miodu.
Składniki:
*500 główek kwiatu mniszka lekarskiego (łebki z zieloną koroną ale bez łodyżki)
*1 kg cukru
*1-2 cytryny
*1 litr wody

Miód robimy przez 3 dni.

1 dnia...
Łebki mlecza rozkładamy na dużych białych kartkach lub kartonach na dworze i pozostawiamy na 2 - 3 godziny, aby z kwiatków wyszły robaczki. Po czym przeglądamy każdy z kwiatków sprawdzając czy nie ma w nim jeszcze jakiś robaków

 Wkładamy kwiatki do garnka ( wkładałam same płatki) zalewamy litrem wody dodajemy jedną dużą cytrynę pokrojoną w plasterki, gotujemy 20 minut i odstawiamy na dobę.

2 dnia 
Całość przecieramy przez gęste sito lub odciskamy przez gazę.

Wsypujemy cukier i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiamy i czekamy następną dobę.

3 dnia
Gotujemy tak długo,aż będą to tzw "nitki". Nie może być zbyt rzadki bo się popsuje, ani zbyt gesty bo skrystalizuje.

Gorący syrop przelewamy do suchych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na ściereczkę wieczkiem do dołu żeby złapały i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na słoiczki naklejam etykiety i gotowe :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz