wtorek, 8 kwietnia 2014

Sajgonki

Z dwa tygodnie temu kupiłam w dobrej cenie papier ryżowy. Czekał na swoją kolej i doczekał się :)

Robiłam pierwszy raz :)  Na 4 osoby mam 2 opakowania papieru ryżowego.

Składniki:
*2 op papieru ryżowego
*400g mielonego
*włoszczyzna w paski- mrożonka
*1 puszka kukurydzy
*sól, pieprz,zioła prowansalskie, chili, marynowany czosnek w ziołach

Mielone podsmażyć z 1/2 opakowania włoszczyzny i 2 ząbkami czosnku marynowanego.

Jak wystygnie wymieszać z kukurydzą i doprawić solą, pieprzem, ziołami, chili...co kto lubi i ma ;)

Przygotować miseczkę z ciepłą wodą. Maczać w niej 2-3 sek. papier ryżowy....

Przełożyć na deskę i nałożyć 1 łyżkę farszu. Zawijać- jeden bok...

...dół....

...drugi bok...

...i góra- ciasno, bo się rozwali w czasie smażenia!

Smażyć na złoty kolor na głębokim oleju :)  Od razu mówię, że pierwsze sztuki nie wyszły ;p  hehehe

Ale kolejne już tak.

Podawać np. z sosem czosnkowym lub innym. Też zależy kto co lubi....PYCHA!!!!!

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz