środa, 2 kwietnia 2014

Żeberka

Do zdrowych dań żeberka nie należą, ale przecież raz na jakiś czas można ;p


Składniki:

*1,5 kg żeberek- kupiłam trójkąty.
*3 cebule,
*ketchup pikantny
* 4-5 łyżek oliwy z oliwek (z marynowanego czosnku w ziołach)
*ok 4-5 łyżek sosu sojowego
*2 łyżki sosu słodko pikantnego z chili
*2 łyżki nalewki z dzikiej róży- można oczywiście wina, ale ja rozszalałym i dodałam coś nowego i innego, bo i tak dzieci nie jedzą "takiego" czegoś :)
* pieprz, vegeta, oregano, bazylia, majeranek, papryka mielona

Umyte żeberka kroję i posypuję:   pieprz, vegeta, oregano, bazylia, majeranek, papryka mielona, polewam  aromatyczną oliwą z oliwek. Dokładnie mieszam.

Cebulę obieram i rozdrabniam w blenderze, ale nie na miazgę. Włączyć na 2-3 sek. I wyłożyć na żeberka.


Piekę w nagrzanym piekarniku termoobieg i górna grzałka, najpierw pod przekryciem 250st przez ok. 35min.

Później ściągam górę naczynia żaroodpornego. Zmniejszam temp. do 180-200st. Przewracam żeberka. I polewam (sosem sojowym+sos chili i nalewka). Zapiekam ok 10min.

Po tym czasie każdy kawałek mięsa polewam ketchupem i równo rozsmarowuję. Znowu zapiekam ok 10min.

Przewracam i z drugiej strony smaruję ketchupem. zapiekam 10 min

Już prawie koniec... :) hehehe Żeberka są już miękkie, ale nie chrupiące, bo jest dużo sosu i nie mają jak się zapiec. Dlatego wyciągam na ruszt i podpiekam z obu strok po 7min :) Wrzucam do "sosu" i gotowe :)

Podam z chlebem i kapustą gotowaną. Można podawać oczywiście z ziemniakami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz