sobota, 28 listopada 2015

Rosół

Wiadomo, że każdemu rosół wychodzi inaczej :) Niby tak samo, ale jednak inny :)

Mój rosołek jest z kilku rodzai mięsa i dlatego jest pyszny :) O razu stawia na nogi :)

Składniki:
*porcja rosołowa ok 400-500g
*kawałek indyka
*kawałek wołowiny- najlepiej szponder, ale jak nie ma to może być inny kawałek wołowiny
*kawałek kaczki lub kury
*marchewka 8szt
*pietruszka 2szt
*seler
*pora
*cebula
*czosnek 4 ząbki
*liście laurowe
*pieprz
*sól

*makaron nitki
*natka pietruszki

Gotuję rosół w szybkowarze co baaardzo skraca czas gotowania. Normalnie w garnku gotowałam po 2,5-3 godziny na malutkim ogniu. W szybkowarze od zagotowania +45min.

Mięso, przyprawy zalać wodą. Przypominam, że w szybkowarze do 3/4 wys.garnka. Spokojnie wszystkie "śmieci" osadzają się na bokach szybkowaru. Wyciągniemy je później.

Wywar z mięsa się gotuje. Od zagotowania ustawić zegar na 25min i zmniejszyć na min ogień.

W tym czasie obrać i umyć włoszczyznę. Dodaję więcej marchewki, bo dzieci ją bardzo lubią :)

Zagotować wodę (osolić i dodać odrobinę oleju) i ugotować makaron. Jeżeli chcemy al dente (najlepszy, bo nie robi się paćka ;p ) czytamy na opakowaniu ile minut każe producent gotować. I gotujemy do tego krótszego czasu. np. 4-5min, czyli gotujemy 4min.

Po zagotowaniu przelać na durszlak i bardzo dokładnie wypłukać zimną wodą.

Zegar ustawiony na 25min już pewnie dzwoni, więc otwieramy szybkowar (odparować specjalnym zaworem, aż opadnie wskaźnik!!! ).

Na bokach osadziły się "śmieci", więc je wyciągamy. Dodajemy włoszczyznę i dolewamy wody. Zamykamy szybkowar i  znowu czekamy do zagotowania.

Jak się zagotuje ustawić zegar na ostatnie 20min.

I w sumie to koniec. Zadzwoni zegar to wyłączyć i zostawić do przestygnięcia lub otworzyć- odparować zaworem! Spróbować czy dosyć słony.

Podajemy klasycznie z makaronem, pokrojoną marchewką i posiekaną natką od pietruszki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz