Zapiekanka za kilka złotych
Naprawdę smaczna i tania zapiekanka :)
(zdj. później)
Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 25 dag pieczarek
* 2 czerwone papryki lub inne
* 20 dag żółtego sera
* zioła prowansalskie
* 1 łyżka masła
* sól, pieprz
* sok z cytryny
* 1 szkl rosołu
* 2-3 ząbki czosnku
* ewentualnie mięso z zupy (obrać i pokroić), mielone lub inne mięso.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Pieczarki oczyścić, pokroić w dość grube plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
Jeżeli mamy np. mięso z zupy to obrać, pokroić i podsmażyć. Mielone podsmażyć.
W natłuszczonej formie układać warstwami ziemniaki , pieczarki wymieszane z papryką i ewentualnie mięso.
Każdą warstwę posypać ziołami, solą, pieprzem i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek.
Zalać rosołem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30min.
Następnie wyjąć, posypać startym serem i wstawić jeszcze raz do piekarnika, aż ser się rozpuści.
Smacznego :)
(zdj. później)
Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 25 dag pieczarek
* 2 czerwone papryki lub inne
* 20 dag żółtego sera
* zioła prowansalskie
* 1 łyżka masła
* sól, pieprz
* sok z cytryny
* 1 szkl rosołu
* 2-3 ząbki czosnku
* ewentualnie mięso z zupy (obrać i pokroić), mielone lub inne mięso.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Pieczarki oczyścić, pokroić w dość grube plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
Jeżeli mamy np. mięso z zupy to obrać, pokroić i podsmażyć. Mielone podsmażyć.
W natłuszczonej formie układać warstwami ziemniaki , pieczarki wymieszane z papryką i ewentualnie mięso.
Każdą warstwę posypać ziołami, solą, pieprzem i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek.
Zalać rosołem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30min.
Następnie wyjąć, posypać startym serem i wstawić jeszcze raz do piekarnika, aż ser się rozpuści.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz