Wariacja na temat chili con carne
Znacie piosenkę o pomidorowej ;) hahaha Skoro wczoraj był rosół to na pewno go jeszcze zostało, więc zamiast słynnej pomidorowej zrobimy coś innego :)
Składniki:
*piersi z kurczaka 2 podwójne
*ok 1,5-2kg mrożonej włoszczyzny w kostkę
*czosnek
*koncentrat pomidorowy
*1 puszka krojonych pomidorów
*1 puszka fasolki czerwonej
*ok 0,8 -1 litra rosołu
*pieprz
*sól
*pieprz cayenne 1 łyżka
*cynamon 3/4 łyżki
Podajemy z:
*ryż, ziemniaki lub pieczywo
Mięso kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Włoszczyznę i przyprawy wrzucamy do sporego garnka- u mnie oczywiście szybkowar :)
Do warzyw dodajemy koncentrat, puszkę pomidorów, podsmażone mięso i zalewamy rosołem.
Zamykamy szybkowar. Jak się zagotuje zmniejszamy ogień na najmniejszy i ustawiamy zegar na 15min.
W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie ryż.
Po 15min otwieramy szybkowar (odparować żeby zmniejszyć ciśnienie!!! ). Dodać odcedzoną fasolkę, wymieszać i zamknąć szybkowar.
Znów zagotować, i od tego momentu doliczyć ostatnie 10min i wyłączyć.
Po odparowaniu otwieramy i łyżką lub widelcem rozgniatamy mięso na mniejsze kawałki.
Taki obiadek po wystygnięciu możemy śmiało zamrozić na "później zaś" ;)
Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem :)
Smacznego :)
Składniki:
*piersi z kurczaka 2 podwójne
*ok 1,5-2kg mrożonej włoszczyzny w kostkę
*czosnek
*koncentrat pomidorowy
*1 puszka krojonych pomidorów
*1 puszka fasolki czerwonej
*ok 0,8 -1 litra rosołu
*pieprz
*sól
*pieprz cayenne 1 łyżka
*cynamon 3/4 łyżki
Podajemy z:
*ryż, ziemniaki lub pieczywo
Mięso kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Włoszczyznę i przyprawy wrzucamy do sporego garnka- u mnie oczywiście szybkowar :)
Do warzyw dodajemy koncentrat, puszkę pomidorów, podsmażone mięso i zalewamy rosołem.
Zamykamy szybkowar. Jak się zagotuje zmniejszamy ogień na najmniejszy i ustawiamy zegar na 15min.
W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie ryż.
Po 15min otwieramy szybkowar (odparować żeby zmniejszyć ciśnienie!!! ). Dodać odcedzoną fasolkę, wymieszać i zamknąć szybkowar.
Znów zagotować, i od tego momentu doliczyć ostatnie 10min i wyłączyć.
Po odparowaniu otwieramy i łyżką lub widelcem rozgniatamy mięso na mniejsze kawałki.
Taki obiadek po wystygnięciu możemy śmiało zamrozić na "później zaś" ;)
Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz