niedziela, 22 kwietnia 2012

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa




Składniki:
na bardzo dużą babkę do dużej formy z kominem
- 2 duże cytryny
- 1,5 szklanki cukru

- 40 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 jajek
- 1 kostka masła 250 g
- sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Cytrynę wyszorować i ugotować w całości. Następnie przekręcic przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę ( wcześniej wyjąć pestki).
Do powstałej masy dodać cukier i całość utrzeć. Do cukru dodajemy masło i dalej ucieramy.
Do masy dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny.
Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę.
Wlać na dużą blachę lub dużą formę do babki ( wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą).
 Piec w temp. 180 stopni C. około 1 godzinę. Sprawdzając patyczkiem czy upieczone ( suchy patyczek).
Upieczoną babkę polukrować lukrem cytrynowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz