Kiszenie żuru
Składniki:
-8 czubatych łyżek mąki żytniej razowej ja miałam mąkę żurkową
-2 liście laurowe
-3 kulki ziela angielskiego (lekko zmiażdżone)
-3 kulki pieprzu (lekko zmiażdżone)
-3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka majeranku
-900ml wody (letniej, przegotowanej)
Żur przygotowuję w glinianym naczyniu. W wodzie rozprowadzić mąkę tak by nie było grudek, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. tydzień, mieszając co dwa dni. Można ten proces przyspieszyć dodając odrobinę skórki chleba, lub np. + 1/2 łyżeczki zakwasu żytniego chlebowego i żur był gotowy po 3-4 dniach :)
-8 czubatych łyżek mąki żytniej razowej ja miałam mąkę żurkową
-2 liście laurowe
-3 kulki ziela angielskiego (lekko zmiażdżone)
-3 kulki pieprzu (lekko zmiażdżone)
-3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka majeranku
-900ml wody (letniej, przegotowanej)
Żur przygotowuję w glinianym naczyniu. W wodzie rozprowadzić mąkę tak by nie było grudek, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. tydzień, mieszając co dwa dni. Można ten proces przyspieszyć dodając odrobinę skórki chleba, lub np. + 1/2 łyżeczki zakwasu żytniego chlebowego i żur był gotowy po 3-4 dniach :)
Komentarze
Prześlij komentarz