poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ziarna kawy


Ziarna kawy
(tylko tak wygląda, bo smak czysto czekoladowy, chociaż myślę,że śmiało,można dodać ciut kawy do smaku :)  )
Składniki:
margarynę
350 g mąki
375 g cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki kakao
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g okrągłych biszkoptów
3 łyżki dżemu lub powideł

W rondelku zagotuj margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i 6 łyżek wody. Następnie ostudź. Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Do letniej masy dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek.

Prostokątną formę 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej połowę ciasta. Biszkopty sklej powidłami po dwa i ułóż na cieście jeden obok drugiego w równych rzędach. Całość zalej drugą połową ciasta i piecz 50 min. w 180 st. C.

Po przekrojeniu zimnego ciasta (przez środek biszkoptów) zobaczysz „ziarna kawy.”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz