Ziarna kawy
Ziarna kawy
(tylko tak wygląda, bo smak czysto czekoladowy, chociaż myślę,że śmiało,można dodać ciut kawy do smaku :) )
Składniki:
1 margarynę
350 g mąki
375 g cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki kakao
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g okrągłych biszkoptów
3 łyżki dżemu lub powideł
350 g mąki
375 g cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki kakao
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g okrągłych biszkoptów
3 łyżki dżemu lub powideł
W rondelku zagotuj margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i 6 łyżek wody. Następnie ostudź. Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Do letniej masy dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek.
Prostokątną formę 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej połowę ciasta. Biszkopty sklej powidłami po dwa i ułóż na cieście jeden obok drugiego w równych rzędach. Całość zalej drugą połową ciasta i piecz 50 min. w180 st . C.
Po przekrojeniu zimnego ciasta (przez środek biszkoptów) zobaczysz „ziarna kawy.”
Prostokątną formę 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej połowę ciasta. Biszkopty sklej powidłami po dwa i ułóż na cieście jeden obok drugiego w równych rzędach. Całość zalej drugą połową ciasta i piecz 50 min. w
Po przekrojeniu zimnego ciasta (przez środek biszkoptów) zobaczysz „ziarna kawy.”
Komentarze
Prześlij komentarz