Sernik śmietankowo czekoladowy
Sernik śmietankowo czekoladowy
Jest delikatny i boski!!!!!!
na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g gorzkiego kakao
- 60 g cukru pudru (ja kupuję Cukier Królewski)
- 1 jajko
- 125 g masła
na masę serową:
- 7 jajek
- 200 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 500 g białego sera wiaderkowego
- 250 g twarożku homogenizowanego (użyłam 2 małych, waniliowych z Tesco-takie najtańsze)
- 125 ml śmietany kremówki 30 %
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
na wierzch:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g margaryny
Przygotowanie spodu:
Mąkę przesiać na stolnicę, siekać z masłem aż powstaną grudki, następnie dodać cukier, kakao oraz roztrzepane jajko i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić na 30-60min do lodóki.
Przygotowanie masy serowej:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, oraz mąką.
Mielony ser wymieszać z serkiem homogenizowanym, obiema śmietanami, sokiem z cytryny.
Do masy jajecznej wlać masę serową i wymieszać.
Spód i boki wysmarowanej tylko masłem tortownicy o średnicy 24 cm wylepić schłodzonym ciastem. Nie sypać bułką tartą bo w czasie pieczenia góra ciasta odchodzi. Ciasta wydaje się mało, ale powolutku da się ładnie obkleić spód i boki.
Do środka wlać masę serową (jest bardzo rzadka), wyrównać wierzch.
Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 60-65 minut.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną umieścić w garnuszku. Stopić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Letnią polewą udekorować zimny sernik.
BOOOOSKI :) W domu wszyscy zachwyceni jego smakiem :)
Jest delikatny i boski!!!!!!
na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g gorzkiego kakao
- 60 g cukru pudru (ja kupuję Cukier Królewski)
- 1 jajko
- 125 g masła
na masę serową:
- 7 jajek
- 200 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 500 g białego sera wiaderkowego
- 250 g twarożku homogenizowanego (użyłam 2 małych, waniliowych z Tesco-takie najtańsze)
- 125 ml śmietany kremówki 30 %
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
na wierzch:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g margaryny
Przygotowanie spodu:
Mąkę przesiać na stolnicę, siekać z masłem aż powstaną grudki, następnie dodać cukier, kakao oraz roztrzepane jajko i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić na 30-60min do lodóki.
Przygotowanie masy serowej:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, oraz mąką.
Mielony ser wymieszać z serkiem homogenizowanym, obiema śmietanami, sokiem z cytryny.
Do masy jajecznej wlać masę serową i wymieszać.
Spód i boki wysmarowanej tylko masłem tortownicy o średnicy 24 cm wylepić schłodzonym ciastem. Nie sypać bułką tartą bo w czasie pieczenia góra ciasta odchodzi. Ciasta wydaje się mało, ale powolutku da się ładnie obkleić spód i boki.
Do środka wlać masę serową (jest bardzo rzadka), wyrównać wierzch.
Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 60-65 minut.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną umieścić w garnuszku. Stopić na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Letnią polewą udekorować zimny sernik.
BOOOOSKI :) W domu wszyscy zachwyceni jego smakiem :)
Komentarze
Prześlij komentarz