piątek, 30 stycznia 2015

Gotowana marchew- w szybkowarze

Szybkowar to super sprawa. Już to pisałam, że gotując w szybkowarze oszczędzamy czas i pieniądze (na gazie i prądzie).

Normalnie marchew gotuję się ok 30-35min.

W szybkowarze w sumie 13min.

Technika gotowania! 
Przypominam, że wszystkie warzywa korzeniowe np.: marchew, ziemniaki, pietruszka...itd. wkładamy do zimnej wody.

Zawszę kupuję ładne, zgrabne, równe i nie za wielkie marchewki. Dlatego, że po obraniu możemy je pokroić po prostu w plasterki :) Dzieci to lubią bo mają kółeczka ;) hehehe


Obrane, umyte i pokrojone marchewki wkładamy do szybkowaru, wlewamy wody...ok 1/3 wys. całej marchwi.

Doprawiamy solą gruboziarnistą i cukrem.

Zamykamy szybkowar. Ja mam manię i zawszę sprawdzam czy ten odpowietrznik w pokrywie nie zablokował się ;) To tak w razie czego wolę sprawdzić ;)

Ustawiam płomień maksymalnie, aż do zagotowania. Trwało to 8min. Zmniejszam gaz na najmniejszy płomień i nastawiam zegarek na 5-6 min.

Po tym czasie ściągam z gazu i wkładam cały szybkowar pod wodę tzn delikatnie polewam pokrywę, żeby zmniejszyć ciśnienie. NIE OTWIERAĆ jeśli ciśnienie jest wciąż wysokie. 

Dosłownie po minucie delikatnego chłodzenia, spokojnie mogę otworzyć szybkowar :)

Jeśli jest za dużo wody do większość odlać- zostawić na dnie.

Do marchwi dodać spory kawałek masła ok 3 łyżek. Dodaję na oko ;)  Bardzo delikatnie wymieszać, spróbować czy dobre. Jakby co doprawić solą i cukrem.

To prosty i najlepszy sposób na gotowaną marchew :)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz