Gotowana marchew- w szybkowarze
Szybkowar to super sprawa. Już to pisałam, że gotując w szybkowarze oszczędzamy czas i pieniądze (na gazie i prądzie).
Normalnie marchew gotuję się ok 30-35min.
W szybkowarze w sumie 13min.
Technika gotowania!
Przypominam, że wszystkie warzywa korzeniowe np.: marchew, ziemniaki, pietruszka...itd. wkładamy do zimnej wody.
Zawszę kupuję ładne, zgrabne, równe i nie za wielkie marchewki. Dlatego, że po obraniu możemy je pokroić po prostu w plasterki :) Dzieci to lubią bo mają kółeczka ;) hehehe
Obrane, umyte i pokrojone marchewki wkładamy do szybkowaru, wlewamy wody...ok 1/3 wys. całej marchwi.
Doprawiamy solą gruboziarnistą i cukrem.
Zamykamy szybkowar. Ja mam manię i zawszę sprawdzam czy ten odpowietrznik w pokrywie nie zablokował się ;) To tak w razie czego wolę sprawdzić ;)
Ustawiam płomień maksymalnie, aż do zagotowania. Trwało to 8min. Zmniejszam gaz na najmniejszy płomień i nastawiam zegarek na 5-6 min.
Po tym czasie ściągam z gazu i wkładam cały szybkowar pod wodę tzn delikatnie polewam pokrywę, żeby zmniejszyć ciśnienie. NIE OTWIERAĆ jeśli ciśnienie jest wciąż wysokie.
Dosłownie po minucie delikatnego chłodzenia, spokojnie mogę otworzyć szybkowar :)
Jeśli jest za dużo wody do większość odlać- zostawić na dnie.
Do marchwi dodać spory kawałek masła ok 3 łyżek. Dodaję na oko ;) Bardzo delikatnie wymieszać, spróbować czy dobre. Jakby co doprawić solą i cukrem.
To prosty i najlepszy sposób na gotowaną marchew :)
Smacznego :)
Normalnie marchew gotuję się ok 30-35min.
W szybkowarze w sumie 13min.
Technika gotowania!
Przypominam, że wszystkie warzywa korzeniowe np.: marchew, ziemniaki, pietruszka...itd. wkładamy do zimnej wody.
Zawszę kupuję ładne, zgrabne, równe i nie za wielkie marchewki. Dlatego, że po obraniu możemy je pokroić po prostu w plasterki :) Dzieci to lubią bo mają kółeczka ;) hehehe
Obrane, umyte i pokrojone marchewki wkładamy do szybkowaru, wlewamy wody...ok 1/3 wys. całej marchwi.
Doprawiamy solą gruboziarnistą i cukrem.
Zamykamy szybkowar. Ja mam manię i zawszę sprawdzam czy ten odpowietrznik w pokrywie nie zablokował się ;) To tak w razie czego wolę sprawdzić ;)
Ustawiam płomień maksymalnie, aż do zagotowania. Trwało to 8min. Zmniejszam gaz na najmniejszy płomień i nastawiam zegarek na 5-6 min.
Po tym czasie ściągam z gazu i wkładam cały szybkowar pod wodę tzn delikatnie polewam pokrywę, żeby zmniejszyć ciśnienie. NIE OTWIERAĆ jeśli ciśnienie jest wciąż wysokie.
Dosłownie po minucie delikatnego chłodzenia, spokojnie mogę otworzyć szybkowar :)
Jeśli jest za dużo wody do większość odlać- zostawić na dnie.
Do marchwi dodać spory kawałek masła ok 3 łyżek. Dodaję na oko ;) Bardzo delikatnie wymieszać, spróbować czy dobre. Jakby co doprawić solą i cukrem.
To prosty i najlepszy sposób na gotowaną marchew :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz