środa, 21 stycznia 2015

Indyk z warzywami i sosem

Kolejny przepis wg. Jimiego Oliviera, ale troszkę z modyfikowany. U Jemiego jest z wołowiną, a wiecie jaki jest wybór mięsa wołowego w zwykłym sklepie?! Góra 3 (wołowina, szponder i gulaszowe) No i cena ;/

Dlatego robię z gulaszowym z indyka, dodałam też warzywa pod moją rodzinę, bo Jemi to szaleje i u niego wszyscy wszystko jedzą. U "normalnych" ludzi niestety dzieci to tyfusy i mają na niektóre produkty dłuugie zęby ;p hahaha

Obiad na 2-3 dni dla 4 os.

Składniki:
*1-1,5kg gulaszowego z indyka lub wołowiny
*4-5 cebuli
*2 garście pieczarek
*4 marchewki
*8 ziemniaków
*czosnek
*tymianek
*sól gruboziarnista i pieprz
*czerwone wino
*papryczka chili
*papryka mielona
*bazylia, oregano
*można dodać kilka łyżek koncentratu


Mięso obtaczam w soli i pieprzu- nie żałować :)

Podsmażam do zrumienienia.

Mięso się smaży, więc myjemy, obieramy i kroimy marchewki w grube plastry, pieczarki, ziemniaki też kroimy w grube plastry,cebulę starłam na plasterki na tartce ;) Szybciej.

Warzywa mieszam w misce z przyprawami i przekładam do brytfanny lub blachy. dodaję mięso i polewam winem. Spokojnie alkohol wyparuje, a zostanie tylko smak wina :)

Wkładam do piekarnika na ok 1-1,5 godziny. Jednak po ok 20min wyjmujemy i przykrywamy zgniecionym pergaminem. Upychamy po bokach do brytfanny. I znowu wkładamy do piekarnika.....

mmmmniam :)

Polać dobrym sosem

lub i z dodatkiem koncentratu- jeszcze lepsze!

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz