Kruche maślane ciastka
Prościutkie i tanie ciastka. A smak zniewalający. Pycha. Na prawdę rozpadają się w ustach. Są delikatne i maślane :) GENIALNE!!!!!!! :D
Składniki:
*1 masło w temp. pokojowej
*2/3 szklanki cukru
*1 olejek waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*1/2 łyżeczki grubej soli
*2 1/3 szklanki mąki- przesianej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*3-4 łyżeczki gorzkiego kakao- niekoniecznie
Mikserem wymieszać masło i cukier, aż się dobrze połączą, 1 do 2 minut.
Dodać olejek waniliowy i sól.
Stopniowo dodawać mąkę i kakao. Kontynuować mieszanie, aż składniki będą dobrze połączone.
Ja mam najzwyklejszy mikser, więc musiałam wszystko jeszcze ręcznie chwilkę zagnieść ok 1-2min. Jeśli ktoś ma "lepszejszy" mikser i ma w kpl. specjalne łopatki do mieszania ciasta to będzie prostsze i ciut szybsze rozwiązanie.
Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło na 15-20min.
Podzielić ciasto na 2 części. Najpierw jedną część umieść na dużym kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować ciasto pomiędzy folią do 0,5mm.
Wycinać ciasteczka. Później to samo z drugą częścią ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni.
Piec 13-16 minut. Mój piekarnik czasami nie dopieka dlatego trzymałam 16 min. Ale pilnować już od 13 min, żeby się ciastka nie spiekły.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka są miękkie, więc OSTROŻNIE żeby nie połamać!!!!
Niech ciasteczka schłodzą się na papierze do pieczenia przez 5 minut. Ostrożnie przenieść ciasteczka na ruszt i pozwolić całkowicie ostygnąć.
Można je polać czekoladą lub maczać w czekoladzie, ale uwierzcie mi, że nawet takie "gołe" są pyyyszne, delikatne i mega maślane.
Smacznego :)
Smacznego :
Komentarze
Prześlij komentarz