Krokiety z kurczakiem i pieczarkami
Niestety przy krokietach jes troszkę roboty i paprania. Ale są pycha i raz na jakiś czas można je zrobić.
Usmażyć kilka naleśników. Ja zjem 1, dziewczyny po połowie, a mąż 2szt. Jednak robię na 2 dni, więc 8szt.
Składniki na nadzienie:
*pieczarki
*cebula
*sól, pieprz, majeranek, papryka, zioła prowansalskie
*jajka, bułka tarta
*żółty ser- starty
*czosnek marynowany lub zwykły
*wykałaczki
*mięso z kurczaka np. gulaszowe, piersi lub najtańsza sprawa to kupić pałeczki lub całe nogi i wytrybować. Nie zajmuje to aż tak dużo czasu, a mamy mięso i kości na zupę, które zamrażamy :)
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem, majerankiem, papryką i ziołami. Przekładamy do dużej miski.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i cebulę. Dodajemy do mięsa.
Wsypujemy żółty ser, doprawić jeszcze pieprzem i solą.
Nakładamy nadzienie na naleśnik, składamy boki do środka i dopiero w tedy zawijamy. Spinamy wykałaczkami.
Po zrolowaniu wszystkich krokietów, przygotowujemy na talerzykach bułkę tartę i rozbełtane jajka.
Każdego krokieta obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy z każdej strony.
Podajmy z sosami np. czosnkowym, z ketchupem (ja osobiście nie lubię, bo mi psuje smak krokietów) do popicia najlepszy jest czerwony barszczyk :) Można podać do krokietów kapustę, surówkę....
Smacznego :)
Usmażyć kilka naleśników. Ja zjem 1, dziewczyny po połowie, a mąż 2szt. Jednak robię na 2 dni, więc 8szt.
*pieczarki
*cebula
*sól, pieprz, majeranek, papryka, zioła prowansalskie
*jajka, bułka tarta
*żółty ser- starty
*czosnek marynowany lub zwykły
*wykałaczki
*mięso z kurczaka np. gulaszowe, piersi lub najtańsza sprawa to kupić pałeczki lub całe nogi i wytrybować. Nie zajmuje to aż tak dużo czasu, a mamy mięso i kości na zupę, które zamrażamy :)
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem, majerankiem, papryką i ziołami. Przekładamy do dużej miski.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i cebulę. Dodajemy do mięsa.
Wsypujemy żółty ser, doprawić jeszcze pieprzem i solą.
Nakładamy nadzienie na naleśnik, składamy boki do środka i dopiero w tedy zawijamy. Spinamy wykałaczkami.
Po zrolowaniu wszystkich krokietów, przygotowujemy na talerzykach bułkę tartę i rozbełtane jajka.
Każdego krokieta obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy z każdej strony.
Podajmy z sosami np. czosnkowym, z ketchupem (ja osobiście nie lubię, bo mi psuje smak krokietów) do popicia najlepszy jest czerwony barszczyk :) Można podać do krokietów kapustę, surówkę....
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz