poniedziałek, 26 stycznia 2015

Krokiety z kurczakiem i pieczarkami

Niestety przy krokietach jes troszkę roboty i paprania. Ale są pycha i raz na jakiś czas można je zrobić.

Usmażyć kilka naleśników. Ja zjem 1, dziewczyny po połowie, a mąż 2szt. Jednak robię na 2 dni, więc 8szt.

Składniki na nadzienie:
*pieczarki
*cebula
*sól, pieprz, majeranek, papryka, zioła prowansalskie
*jajka, bułka tarta
*żółty ser- starty
*czosnek marynowany lub zwykły
*wykałaczki
*mięso z kurczaka np. gulaszowe, piersi lub najtańsza sprawa to kupić pałeczki lub całe nogi i wytrybować. Nie zajmuje to aż tak dużo czasu, a mamy mięso i kości na zupę, które zamrażamy :)

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem, majerankiem, papryką i ziołami. Przekładamy  do dużej miski.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i cebulę. Dodajemy do mięsa.

Wsypujemy żółty ser, doprawić jeszcze pieprzem i solą.

Nakładamy nadzienie na naleśnik, składamy boki do środka i dopiero w tedy zawijamy. Spinamy wykałaczkami.

Po zrolowaniu wszystkich krokietów, przygotowujemy na talerzykach bułkę tartę i rozbełtane jajka.

Każdego krokieta obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy z każdej strony.

Podajmy z sosami np. czosnkowym, z ketchupem (ja osobiście nie lubię, bo mi psuje smak krokietów) do popicia najlepszy jest czerwony barszczyk :) Można podać do krokietów kapustę, surówkę....
                                                                    Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz