Domowy chrzan
Na domowy chrzan nastawiłam się już latem. Jak tylko znalazłam na łące chrzan. Dostałam "wizji" i smaka na prawdziwy chrzan. Czekałam cierpliwie do listopada, aż liście zżółkną. Doczekałam się.
Z łopatą i kobiałką poleciałam kopać korzenie chrzanu. Stwierdziłam, że dużo nie ma, bo tylko 3/4 kobiałki. ALE wyszło 15 słoiczków.
Powiem szczerze, że w życiu tak się nie uryczałam!!!!! Gardło i oczy piekły, PALIŁY!!!!!! Masakra jakaś ;p hahaha I to tarłam w robocie kuchennym! hmmm może dłużej w zimnej wodzie powinien leżeć?! Ale czy aż tak by zniwelowało ten ostry zapach? Przy takiej ilości raczej nie :) Jeżeli ktoś odważy się zrobić domowy chrzan to niech się nastawi na ogień piekielny ;p hahaha Jednak warto :) Chrzan pyszny i zatoki przeczyszczone ;)
Jeżeli ktoś lubi bardzo, bardzo ostre to nie dodaje śmietany. Jednak moim zdaniem lepszy i równie ostry jest ze śmietaną. Bez śmietany nie da się normalnie jeść. Tak mocny chrzan zabije smak każdej potrawy. A nie o to przecież chodzi.
Składniki:
*2 kg chrzanu
*6 cytryn
*400g kwaśnej śmietany
*gorąca woda
*sól
Zaczynamy od starcia chrzanu. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota.
Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz śmietanę.
Na koniec solimy do smaku i mieszamy wszystkie składniki.
Jeśli jest zbyt suchy można dolać jeszcze trochę gorącej wody.
Tak przygotowany chrzan, przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Z łopatą i kobiałką poleciałam kopać korzenie chrzanu. Stwierdziłam, że dużo nie ma, bo tylko 3/4 kobiałki. ALE wyszło 15 słoiczków.
Powiem szczerze, że w życiu tak się nie uryczałam!!!!! Gardło i oczy piekły, PALIŁY!!!!!! Masakra jakaś ;p hahaha I to tarłam w robocie kuchennym! hmmm może dłużej w zimnej wodzie powinien leżeć?! Ale czy aż tak by zniwelowało ten ostry zapach? Przy takiej ilości raczej nie :) Jeżeli ktoś odważy się zrobić domowy chrzan to niech się nastawi na ogień piekielny ;p hahaha Jednak warto :) Chrzan pyszny i zatoki przeczyszczone ;)
Jeżeli ktoś lubi bardzo, bardzo ostre to nie dodaje śmietany. Jednak moim zdaniem lepszy i równie ostry jest ze śmietaną. Bez śmietany nie da się normalnie jeść. Tak mocny chrzan zabije smak każdej potrawy. A nie o to przecież chodzi.
Składniki:
*2 kg chrzanu
*6 cytryn
*400g kwaśnej śmietany
*gorąca woda
*sól
Zaczynamy od starcia chrzanu. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota.
Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz śmietanę.
Na koniec solimy do smaku i mieszamy wszystkie składniki.
Jeśli jest zbyt suchy można dolać jeszcze trochę gorącej wody.
Tak przygotowany chrzan, przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz