Babka cytrynowa ubijana
Pyszna, prosta i tania :) I przede wszystkim wilgotna. My z Markiem nie lubimy takich suchych bab. Pewnie, że się zje, jednak wolimy wilgotne ciasta i ta babka jest idealna :)
Szybko została zjedzona :) hehehe Na pewno zrobię ją na Wielkanoc :) To na dole to nie zakalec a lukier. Poniżej opisałam o co chodzi :)
Dodać mąki wymieszane z sodą
Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny.
Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do podłużnej keksówki- ta mniejsza lub mniejsza forma do babki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrować najszybszym, jaki znam lukrem :
Cukier puder i ciepła woda :) Polać babkę i poczekać aż stężeje.
Moja rada:
Zrobić bardzo gęsty lukier i polać nim babkę.
Jeśli będzie rzadki to babkę wyjąć, położyć na kratce i dopiero polać. Inaczej będzie tak jak u mnie na zdj. czyli cześć lukru spłynęło i wsiąkło na spód ciasta.
Oczywiście ciasto wciąż jest PYSZNE, ale słodsze ;p Mój mąż i Gabi nie narzekali, bo lubią lukier. Ja osobiście nie przepadam.
Do ciasta można dodać 1 płaską łyżkę kakao.
Szybko została zjedzona :) hehehe Na pewno zrobię ją na Wielkanoc :) To na dole to nie zakalec a lukier. Poniżej opisałam o co chodzi :)
Składniki:
- 4 duże jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
- 200 g stopionej margaryny
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy
Dodać mąki wymieszane z sodą
Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny.
Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do podłużnej keksówki- ta mniejsza lub mniejsza forma do babki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrować najszybszym, jaki znam lukrem :
Cukier puder i ciepła woda :) Polać babkę i poczekać aż stężeje.
Moja rada:
Zrobić bardzo gęsty lukier i polać nim babkę.
Jeśli będzie rzadki to babkę wyjąć, położyć na kratce i dopiero polać. Inaczej będzie tak jak u mnie na zdj. czyli cześć lukru spłynęło i wsiąkło na spód ciasta.
Oczywiście ciasto wciąż jest PYSZNE, ale słodsze ;p Mój mąż i Gabi nie narzekali, bo lubią lukier. Ja osobiście nie przepadam.
Do ciasta można dodać 1 płaską łyżkę kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz