Makaron z boczkiem i szpinakiem
Dzisiaj na obiad coś nowego... Ale znalazłam w jakiś moich przepisach piękny, kolorowy przepis na makaron.
Brakuje mi wiosny, którą uwielbiam jak lato. I pewnie dlatego brakuje mi też kolorów. Dzisiaj biało ;/ Masakra :(
Znalazłam kolory na talerzu :) Smak makaronu jest równie cudny jak wygląd :) Na prawdę niebo w gębie :) Pyszny, delikatny i aksamitny smak!
W sumie szybki i średnio tani przepis. Jak skończyłam to dałam spróbować Gabi... od razu chciała go zjeść :) hehehe
Ugotuj makaron w wodzie z dodatkiem soli i oleju. Odcedzić. NIE PŁUKAĆ WODĄ!!!! Polać oliwą lub olejem, troszkę doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużej miski.
W głębokiej patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek, aż się lekko zbrązowieje.
Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmaż na małym ogniu pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. Jeśli boczek jest chudy to dodać oliwy. Mój był wyjątkowo chudy (i pyszny ;) ) więc musiałam dodać oliwy, żeby się nie przypaliło.
Dodaj mrożony szpinak i duś aż się rozmrozi. Ja kupiłam dzień wcześniej i włożyłam do lodówki, więc przez noc się rozmroził. Dlatego na patelni dusiłam wszystko dosłownie z 2 min. Nie za długo, bo szpinak zrobi się brzydki.
Połącz z odcedzonym makaronem. Wymieszałam wszystko w misce, bo niewygodnie miesza się taką ilość na patelni.
Po wymieszaniu i dokładnym połączeniu z makaronem wrzucam na patelnię- duża patelnia i głęboka!
Na koniec dodaj śmietanę...
... i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilkę żeby ser się trochę rozpuścił.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wiem, że boczek jest słony, ale przy takiej ilości makaronu to mało. Tym bardziej, że makaron, szpinak, mozzarella i śmietana są w sumie mdłe. Tak sporawo trzeba dosolić.
Najlepiej doprawić solą, pieprzem i próbować, aż będzie idealne :)
Smacznego :)
***
Dzisiaj ciut zmieniłam przepis :) Nowa wariacja też pyszna :) Kolejność robienia taka sama jak w I wersji. Tylko składniki się wymieniły...
Kurczaka i boczek podsmażyłam razem.
Na koniec dodałam jajka i ser. Na małym ogniu dusić kilka min. aż jajka się zetną i ser roztopi :)
Nie jest tak kolorowy jednak też pyszny :)
500 g makaronu wstążki
2-3 papryki, najlepiej różnego koloru
Odcedziłam i na prawdę delikatnie przelałam zimną wodą. Przełożyłam do wielkiego garnka :)
W między czasie pokroiłam i podsmażyłam boczek. Był bardzo topliwy, dlatego cały boczek przecedziłam i dopiero dodałam do makaronu.
Pokroiłam i podsmażyłam paprykę, kurczaka. Równiej przed dodaniem do makaronu przełożyłam na sitko, żeby nie było takie tłuste.
Na koniec dodałam szpinak, wodę z serków mozzarella, pokrojony w kostkę ser, jogurt, sól i pieprz.
Trzymałam na małym gazie, aż ser się zrobił ciągliwy :)
Pyyycha :)
Brakuje mi wiosny, którą uwielbiam jak lato. I pewnie dlatego brakuje mi też kolorów. Dzisiaj biało ;/ Masakra :(
Znalazłam kolory na talerzu :) Smak makaronu jest równie cudny jak wygląd :) Na prawdę niebo w gębie :) Pyszny, delikatny i aksamitny smak!
W sumie szybki i średnio tani przepis. Jak skończyłam to dałam spróbować Gabi... od razu chciała go zjeść :) hehehe
*450 g mrożonego szpinaku-liście, całą paczka.
*1 żółta i 1 czerwona papryka
*200 ml śmietany 36% (ta mała) lub jogurt naturalny
*1 op. mozzarelli
*oliwa lub olej
*pieprz
*sól
Ugotuj makaron w wodzie z dodatkiem soli i oleju. Odcedzić. NIE PŁUKAĆ WODĄ!!!! Polać oliwą lub olejem, troszkę doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużej miski.
W głębokiej patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek, aż się lekko zbrązowieje.
Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmaż na małym ogniu pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. Jeśli boczek jest chudy to dodać oliwy. Mój był wyjątkowo chudy (i pyszny ;) ) więc musiałam dodać oliwy, żeby się nie przypaliło.
Dodaj mrożony szpinak i duś aż się rozmrozi. Ja kupiłam dzień wcześniej i włożyłam do lodówki, więc przez noc się rozmroził. Dlatego na patelni dusiłam wszystko dosłownie z 2 min. Nie za długo, bo szpinak zrobi się brzydki.
Połącz z odcedzonym makaronem. Wymieszałam wszystko w misce, bo niewygodnie miesza się taką ilość na patelni.
Po wymieszaniu i dokładnym połączeniu z makaronem wrzucam na patelnię- duża patelnia i głęboka!
Na koniec dodaj śmietanę...
... i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilkę żeby ser się trochę rozpuścił.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wiem, że boczek jest słony, ale przy takiej ilości makaronu to mało. Tym bardziej, że makaron, szpinak, mozzarella i śmietana są w sumie mdłe. Tak sporawo trzeba dosolić.
Najlepiej doprawić solą, pieprzem i próbować, aż będzie idealne :)
Smacznego :)
***
Aktualizacja 28 marca 2013
Dzisiaj ciut zmieniłam przepis :) Nowa wariacja też pyszna :) Kolejność robienia taka sama jak w I wersji. Tylko składniki się wymieniły...
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 500 g makaronu wstążki lub spaghetti
- 450 g mrożonego szpinaku, siekany- cała paczka.
- kurczak-wsio ryba jaka część, byle pokroić i podsmażyć.
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200-300g żółtego sera startego
- oliwa lub olej
- cebula
- 2 jajka
- czosnek
- pieprz
- sól
Kurczaka i boczek podsmażyłam razem.
Na koniec dodałam jajka i ser. Na małym ogniu dusić kilka min. aż jajka się zetną i ser roztopi :)
Nie jest tak kolorowy jednak też pyszny :)
Wariacja z 27 maja 2015
600 g wędzonego boczku
500 g makaronu wstążki
450 g mrożonego szpinaku, siekany- cała paczka.
kurczak- pokroić i podsmażyć
200 ml jogurtu naturalnego
3 op serka mozzarella
oliwa lub olej
2-3 papryki, najlepiej różnego koloru
pieprz
sól
Odcedziłam i na prawdę delikatnie przelałam zimną wodą. Przełożyłam do wielkiego garnka :)
W między czasie pokroiłam i podsmażyłam boczek. Był bardzo topliwy, dlatego cały boczek przecedziłam i dopiero dodałam do makaronu.
Pokroiłam i podsmażyłam paprykę, kurczaka. Równiej przed dodaniem do makaronu przełożyłam na sitko, żeby nie było takie tłuste.
Na koniec dodałam szpinak, wodę z serków mozzarella, pokrojony w kostkę ser, jogurt, sól i pieprz.
Trzymałam na małym gazie, aż ser się zrobił ciągliwy :)
Pyyycha :)
Komentarze
Prześlij komentarz