Kluski leniwe z serem
Kupiłam ser w dobrej cenie, więc przypomniało mi się o kluskach mojej mamy i babci.
Tanie i chyba szybkie :)
Składniki:
Bardzo szybko się zagniata. Nie dodawać za dużo mąki, żeby nie były za gumowate.
Robić z nich długie rulony (takie węże :) ) i kroić na 3-4 cm wałki. Wrzucać do gotującej wody (z solą).
Jak wypłyną gotować jeszcze z 3 min. Ja to tak na oko gotuję :) hehehe
Już na talerzu posypać cukrem. Położyć kawałek masełka lub zasmażka z bułki tartej.
Można też posypać delikatnie cynamonem- mojemu Markowi tak robiła mama :) Ja zawsze jadłam albo z masłem i cukrem albo cukier i zasmażka :)
Smacznego :)
Tanie i chyba szybkie :)
Składniki:
- ziemniaki z 8 szt. średnich ugotowanych dzień wcześniej
- mąka pszenna-ok 1 szkl.
- szczypta soli
- 1 jajko
- 500g białego sera tłustego
Bardzo szybko się zagniata. Nie dodawać za dużo mąki, żeby nie były za gumowate.
Robić z nich długie rulony (takie węże :) ) i kroić na 3-4 cm wałki. Wrzucać do gotującej wody (z solą).
Jak wypłyną gotować jeszcze z 3 min. Ja to tak na oko gotuję :) hehehe
Już na talerzu posypać cukrem. Położyć kawałek masełka lub zasmażka z bułki tartej.
Można też posypać delikatnie cynamonem- mojemu Markowi tak robiła mama :) Ja zawsze jadłam albo z masłem i cukrem albo cukier i zasmażka :)
Smacznego :)
pychaa leniwe kocham.. ja przewaznie nie daje ziemniakow tylko sam ser i maki tyle o ile by sie zlepilo... i wtedy trzeba zagotowac jak wypłyna odcedzic bo nie potrzebują tyle co ziemniaczane.
OdpowiedzUsuń