niedziela, 24 marca 2013

Kluski leniwe z serem

Kupiłam ser w dobrej cenie, więc przypomniało mi się o kluskach mojej mamy i babci.

Tanie i chyba szybkie :)

Składniki:
  • ziemniaki z 8 szt. średnich ugotowanych dzień wcześniej
  • mąka pszenna-ok 1 szkl.
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500g białego sera tłustego
Ziemniaki zmielić dodać mąkę jajko i ser. Wszystko zagnieść.

Bardzo szybko się zagniata. Nie dodawać za dużo mąki, żeby nie były za gumowate.

Robić z nich długie rulony (takie węże :) ) i kroić na 3-4 cm wałki. Wrzucać do gotującej wody (z solą).

Jak wypłyną gotować jeszcze z 3 min. Ja to tak na oko gotuję :) hehehe

Już na talerzu posypać cukrem. Położyć kawałek masełka lub zasmażka z bułki tartej.

Można też posypać delikatnie cynamonem- mojemu Markowi tak robiła mama :) Ja zawsze jadłam albo z masłem i cukrem albo  cukier i zasmażka :)



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. pychaa leniwe kocham.. ja przewaznie nie daje ziemniakow tylko sam ser i maki tyle o ile by sie zlepilo... i wtedy trzeba zagotowac jak wypłyna odcedzic bo nie potrzebują tyle co ziemniaczane.

    OdpowiedzUsuń