czwartek, 13 września 2012

Jabłecznik z PRLU mamy Grażynki

 Genialny smak dzieciństwa :)


*4 jajka
*1 szkl. cukru
*1,5 szkl. mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*cukier waniliowy lub olejek
*ok 800-1kg jabłek. pokrojone obojętnie jak.


Jajka i cukier ubić mikserem. Całe jajka.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i chwilę ubijać.

Na koniec dorzucić jabłka i wymieszać.

Przełożyć ciasto do nasmarowanej tortownicy i piec ok 55-65 min w temp. 170 st. Do suchego patyczka.

Znowu zależy od piekarnika. Moja mama ma stary piekarnik  i chyba mocniej grzeje, bo ona trzyma krócej ok 40min. U mnie to za krótko.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz