Jabłecznik z PRLU mamy Grażynki
Genialny smak dzieciństwa :)
*4 jajka
*1 szkl. cukru
*1,5 szkl. mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*cukier waniliowy lub olejek
*ok 800-1kg jabłek. pokrojone obojętnie jak.
Jajka i cukier ubić mikserem. Całe jajka.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i chwilę ubijać.
Na koniec dorzucić jabłka i wymieszać.
Przełożyć ciasto do nasmarowanej tortownicy i piec ok 55-65 min w temp. 170 st. Do suchego patyczka.
Znowu zależy od piekarnika. Moja mama ma stary piekarnik i chyba mocniej grzeje, bo ona trzyma krócej ok 40min. U mnie to za krótko.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
*4 jajka
*1 szkl. cukru
*1,5 szkl. mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*cukier waniliowy lub olejek
*ok 800-1kg jabłek. pokrojone obojętnie jak.
Jajka i cukier ubić mikserem. Całe jajka.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i chwilę ubijać.
Na koniec dorzucić jabłka i wymieszać.
Przełożyć ciasto do nasmarowanej tortownicy i piec ok 55-65 min w temp. 170 st. Do suchego patyczka.
Znowu zależy od piekarnika. Moja mama ma stary piekarnik i chyba mocniej grzeje, bo ona trzyma krócej ok 40min. U mnie to za krótko.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz