piątek, 28 września 2012

Spaghetti Bolognese z warzywami

To jest moje Spaghetti Bolognese. Pewnie do prawdziwego mu dużo brakuje, ale najważniejsze, że Marek i Gabi uwielbiają je :) Dlatego muszę gotować cały, wielki gar i 2 paczki makaronu :)

 
* ok 0,5 kg mielonego
*warzywa na patelnię-mrożonka
*warzywa do chińskiego -mrożonka
*2-3 kostki rosołowe drobiowe lub rosół jak zostanie
*2 fixy do Spaghetti Bolognese z Winiar
*3-4 ząbki czosnku
*średni koncentrat pomidorowy
*2 op. makaronu do spaghetti
*pieprz
*żółty ser-starty-ok 2szkl
*olej

Kostki rosołowe rozrobić w ok 3/4l gotującej wody. Warzywa wrzucić do garnka i zalać rozpuszczonymi rosołkami. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą al dente (ja lubię takie, a nie rozgotowane).

W tym czasie rozgrzać patelnię, wlać oleju i podsmażyć mięso. Jak mięso jest gotowe dodaję przez praskę czosnek. A po chwili cały koncentrat pomidorowy. Resztę wypłukuję wodą i dolewam do mięsa. Dosłownie podsmażam z minutę i dodaję do warzyw. Bo warzywa w tym czasie są gotowe.

Gotuję wszystko ok 5 min. Odkładam do innego garnka dla Werki-jej doprawiam ziołami. Do reszty dodaję rozrobione fixy, pieprz..

Gotuję, aż zgęstnieje. W razie czego dodać jeszcze wody. Na sam koniec wrzucam żółty ser ok 1 szkl.

W sumie  spaghetti jest już gotowe. Jeszcze tylko ugotować makaron też al dente z dodatkiem oleju i soli.

Nałożyć makaron. Polać sosem i posypać serem. Jeśli ser nie rozpuści się to wrzucam na kilka sek. do mikrofali :)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz