Spaghetti Bolognese z warzywami
To jest moje Spaghetti Bolognese. Pewnie do prawdziwego mu dużo brakuje, ale najważniejsze, że Marek i Gabi uwielbiają je :) Dlatego muszę gotować cały, wielki gar i 2 paczki makaronu :)
* ok 0,5 kg mielonego
*warzywa na patelnię-mrożonka
*warzywa do chińskiego -mrożonka
*2-3 kostki rosołowe drobiowe lub rosół jak zostanie
*2 fixy do Spaghetti Bolognese z Winiar
*3-4 ząbki czosnku
*średni koncentrat pomidorowy
*2 op. makaronu do spaghetti
*pieprz
*żółty ser-starty-ok 2szkl
*olej
Kostki rosołowe rozrobić w ok 3/4l gotującej wody. Warzywa wrzucić do garnka i zalać rozpuszczonymi rosołkami. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą al dente (ja lubię takie, a nie rozgotowane).
W tym czasie rozgrzać patelnię, wlać oleju i podsmażyć mięso. Jak mięso jest gotowe dodaję przez praskę czosnek. A po chwili cały koncentrat pomidorowy. Resztę wypłukuję wodą i dolewam do mięsa. Dosłownie podsmażam z minutę i dodaję do warzyw. Bo warzywa w tym czasie są gotowe.
Gotuję wszystko ok 5 min. Odkładam do innego garnka dla Werki-jej doprawiam ziołami. Do reszty dodaję rozrobione fixy, pieprz..
Gotuję, aż zgęstnieje. W razie czego dodać jeszcze wody. Na sam koniec wrzucam żółty ser ok 1 szkl.
W sumie spaghetti jest już gotowe. Jeszcze tylko ugotować makaron też al dente z dodatkiem oleju i soli.
Nałożyć makaron. Polać sosem i posypać serem. Jeśli ser nie rozpuści się to wrzucam na kilka sek. do mikrofali :)
Smacznego
* ok 0,5 kg mielonego
*warzywa na patelnię-mrożonka
*warzywa do chińskiego -mrożonka
*2-3 kostki rosołowe drobiowe lub rosół jak zostanie
*2 fixy do Spaghetti Bolognese z Winiar
*3-4 ząbki czosnku
*średni koncentrat pomidorowy
*2 op. makaronu do spaghetti
*pieprz
*żółty ser-starty-ok 2szkl
*olej
Kostki rosołowe rozrobić w ok 3/4l gotującej wody. Warzywa wrzucić do garnka i zalać rozpuszczonymi rosołkami. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą al dente (ja lubię takie, a nie rozgotowane).
W tym czasie rozgrzać patelnię, wlać oleju i podsmażyć mięso. Jak mięso jest gotowe dodaję przez praskę czosnek. A po chwili cały koncentrat pomidorowy. Resztę wypłukuję wodą i dolewam do mięsa. Dosłownie podsmażam z minutę i dodaję do warzyw. Bo warzywa w tym czasie są gotowe.
Gotuję wszystko ok 5 min. Odkładam do innego garnka dla Werki-jej doprawiam ziołami. Do reszty dodaję rozrobione fixy, pieprz..
Gotuję, aż zgęstnieje. W razie czego dodać jeszcze wody. Na sam koniec wrzucam żółty ser ok 1 szkl.
W sumie spaghetti jest już gotowe. Jeszcze tylko ugotować makaron też al dente z dodatkiem oleju i soli.
Nałożyć makaron. Polać sosem i posypać serem. Jeśli ser nie rozpuści się to wrzucam na kilka sek. do mikrofali :)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz