czwartek, 13 września 2012

Wątróbka z cebulką


*ok 800-1kg wątróbki drobiowej
*cebula
*olej
*margaryna
*pieprz
*jeżynka/Kucharek
*mąka

Wątróbkę opuknąć i wrzucić do jednorazowej reklamówki. Wsypać mąkę-dosyć sporo. Złapać tak, żeby wyszła bąbka i zamerdać ;) tzn obtoszyć wątróbkę w mące.

Usmażyć na oleju-uwaga bardzo pryska, więc pod przykryciem U Nas lubimy wysmażoną.

Jak wątróbka będzie upieczona na tej samej patelni usmażyć cebulę pokrojoną...jak się chce :) Ja kroję w grubą kostkę. Smażę na margarynie. I to dosyć sporo.

Dodaję pieprz i jeżynkę/Kucharka i chwilę smażę na złoty kolor. I cebula jest ładnie mięciutka.

Na koniec dodaję wątróbkę i dokładnie mieszam.

Podaję z chlebem lub ziemniakami. Dzisiaj dla mnie i Marka z chlebem, a laski z ziemniakami. Wera bez cebulki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz