Mocno czekoladowy deser
Składniki:
*200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
*100 g masła
*5 jajek
Piekarnik nagrzewamy do 118ºC.
Czekoladę należy rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej (na parze).
Po rozpuszczeniu dokładnie wymieszać, aż oba składniki się połączą.
W czasie gdy czekolada stygnie możemy ubić pianę w białek.
Gdy czekolada lekko przestygnie wrzucamy do niej żółtka i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy po trochu piany z białek i delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem).
Wlewamy do formy-robiłam w silikonowym serduszku. Ale może być też taka forma jak do tarty.
Pieczemy przez 16 minut.
Wystarczy naprawdę niewielki kawałek, aby zaspokoić każdego czekoladowego łasucha i każdą chęć na czekoladę :)
Podajemy z lodami, malinami, bitą śmietaną lub czekoladowym sosem. Ja podałam z bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz