piątek, 15 lutego 2013

Kluski śląskie

W Walentynki robiłam je pierwszy raz w życiu. Wyszły pyszne :) Jednak jak dla mnie za dużo paprania, więc raczej rzadko będę je robiła. Wiem, że takie swoje są lepsze i tańsze niż kupne na wagę z Admatu. Ale za dużo paprania. A z dwójką biegających łobuzów to mnie coś trafiało ;p hahahaha


Składniki:

*ok. 1 kg ziemniaków


*1 jajko


*mąka ziemniaczana

*olej ok 0,5szkl
*sól

Dzień wcześniej obieramy ziemniaki  i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.


Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy tłuczkiem albo przepuszczamy przez maszynkę.

Następnie ziemniaki ugniatamy na płasko w misce, dzielimy na 4 części i jedną część wyjmujemy i odkładamy na pozostałe ziemniaki. Pusty dołek po ziemniakach wypełniamy mąką ziemniaczaną.

Dodajemy jajko i wszystko wyrabiamy rękami na gładką masę.

Z ciasta formujemy niewielkie kuliste kluski, a palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.

Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, czekamy, aż wypłyną i gotujemy około 2 minuty.

"polać" zasmażką z cebulki i boczku lub sosem :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz