środa, 20 lutego 2013

Kurczak z warzywami w warkoczu z delikatnym sosem śmietanowo-koperkowym

W sumie szybkie i proste danie :)


Kurczak:
*kurczak
*warzywa na patelnię-mrożonka
*kostka rosołowa
*ciasto francuskie lub na pizze
*sos sojowy
*przyprawy

Na sos śmietanowo koperkowy:
*duża śmietana 18%
*duży jogurt naturalny
*kostka rosołowa lub rosół
*mąka
*dużo koperku
*pieprz, sól

Dodatkowo:
*jajko

Kurczaka pokroić i podsmażyć na sosie sojowym i z przyprawami...jakie lubimy.
np. chińska mieszanka, meksykańska...itd

Rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy do warzyw.
Czekamy aż wywar się całkowicie zredukuje.
NA koniec dodać warzywa i jeszcze chwilę podsmażyć. ok 2 min.

Naszykować ciasto.
Delikatnie rozwałkować, żeby było szersze.

Ponacinać równo boki, środek zostawić cały.

Nałożyć farsz.
Nie żałować go, dość sporawo :)

Zaplatać na zmianę ciasto w warkocz.



Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
U mnie było to ciasto na pizzę, więc 220st, 15min.

Gdy warkocz się piecze przygotowujemy sos.
Zagotować wody+kostkę rosołową i dokładnie wymieszać.
W malakserze zmiksować śmietanę, jogurt i mąkę.
Powoli dodawać przygotowany rosołek. 
Przelać do garnka, doprowadzić do zagotowania. CIĄGLE MIESZAĆ!!!
Pod koniec dodać posiekany koperek, doprawić pieprzem i w razie czego solą.

W tym czasie upiekł się warkocz

Wygląda kolorowo i smacznie.

Przed podaniem polać sosem.
Można popijać barszczykiem :)

SMACZNEGO :)

1 komentarz: