czwartek, 21 lutego 2013

Smażone piersi z kurczaka, kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos śmietanowo-koperkowy :)

.Przyznam się, że pierwszy raz jadłam kaszę jaglaną. Jakoś zawsze taką zwykłą kupowałam i coś z nij robiłam. Kiedyś kazałam Markowi kupić właśnie kaszę jaglaną...i tak sobie leżała :) hehehe

W reszcie dzisiaj coś z niej zrobiłam. I wyszło jak to mówiła Gabi "wyśmielite" :) Na prawdę pyszne. Jak to u mnie nie drogo. Tylko roboty ciut więcej.

Składniki na kotlety:
*350 ml kaszy jaglanej-woreczek
*koperek świeży
*sól, pieprz,Vegeta
*bułka tarta
*z 3-4 większe pieczarki- pokroić i delikatnie podsmażyć, żeby straciły wodę.
*cebula, dodałam cebulkę prażoną- taką kupną. Jeśli surowa to też podsmażyć.
*jajko
*mąka do obtaczania kotletów
*olej do smażenia

Mięso:
*piersi z kurczaka lub gulaszowe z kurczaka
*Vegeta
*pieprz
*odrobina bułki tartej
*olej do smażenia

Składniki na marchewkę:
*1-2 opakowania marchewki z groszkiem- mrożonka
*szczypta soli i cukru
*kawałek masła- nie margaryny, ale prawdziwego masełka

Składniki na sos śmietanowo-koperkowy:
*duża śmietana 18%
*duży jogurt naturalny
*kostka rosołowa lub rosół
*mąka
*dużo koperku
*pieprz, sól

lub 


Sos pieczarkowy:
*ok 0,5 kg pieczarek
*1 cebula
*bulion
*olej do smażenia cebulki
*sól, pieprz
*koperek

Zaklepka:
*jogurt naturalny
*mąka



Kotlety z kaszy jaglanej:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Czyli opłukać zimną wodą, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Sparzyć wrzątkiem, żeby kasza nie miała goryczki.

Zalać osoloną wodą. Kaszy miałam 350g. Więc wody 2x tyle. noo ciut więcej ok 800ml, bo było mało (tak na oko).

Ugotować pod przykryciem. Mieszając, aż kasza wchłonie wodę. W sumie bardzo szybko się ugotowała :)

Po wystygnięciu doprawić solą, pieprzem, Vegetą. Dodać posiekany koperek, podsmażone pieczarki, cebulę, jajko, bułkę tartą.

Dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić.

Formować kotlety, obtaczać w mące i smażyć.
Mięso:
Mięso z kurczaka pokroić i wrzucić na patelnię, doprawić pieprzem, Vegetą i sypnąć z 2 łyżki bułki tartej. Podsmażyć.

Marchewka z groszkiem:
Przełożyć do garnka, wlać troszkę wody. Dodać sól i cukier. Gotować na małym ogniu. Mieszając, żeby się nie przypaliła. Jakby co dolać wody.

Gdy warzywa są miękkie dodać masło, dokładnie wymieszać i po ok 1-2 min wyłąćzyć. Spróbować czy dosyć cukru i soli.


Sos śmietanowo-koperkowy:
Zagotować wody+kostkę rosołową i dokładnie wymieszać.

W malakserze zmiksować śmietanę, jogurt i mąkę.

Powoli dodawać przygotowany rosołek.

Przelać do garnka, doprowadzić do zagotowania. CIĄGLE MIESZAĆ!!!


Pod koniec dodać posiekany koperek, doprawić pieprzem i w razie czego solą.


Sos pieczarkowy:
Na dużą patelnię wlewam odrobinę oleju, wrzucam pokrojone pieczarki i odparowuję wodę – nie  do końca

Wrzucam pokrojoną cebulę, mieszam i chwilkę duszę.

W malakserze miksuję mały jogurt z mąką i gorącym bulionem. Może być z kostki.

Przekładam wszystko do garnka i chwilę mieszam. Do zagotowania.

Na koniec dodaję pokrojony koperek i doprawiam pieprzem :)


Smacznego :)



Aktualizacja 22.02.2013

Zdecydowanie smaczniejsze z sosem pieczarkowym. Takie wyraźniejsze. Bo z sosem śmietanowo koperkowym bardzo delikatne.

Dzisiaj zamiast marchewki z groszkiem miałam ostre ogórki...pyyszne. Tylko dziewczynki dostały z wczorajszymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz