środa, 15 października 2014

Domowa vegeta

Przygotowanie warzyw do suszenia:
  • Zachowaj jednolitą grubość plastrów.
  • Do suszenia staraj się kroić warzywa w plastry nie grubsze niż 0,5 cm. Kroiłam taką krajalnicą do warzyw- uważajcie na podróbki, bo są do d... .

Namaczanie w  kwasie askorbinowym
Moczenie jest metodą stosowaną przede wszystkim, by zapobiec utlenianiu się warzyw.

Kwas askorbinowy  to po prostu witamina C. Kupiłam w aptece. Należy namoczyć przygotowane produkty w roztworze 2 łyżek na 1 litr wody przez dwie minuty.

Następnie, należy zawsze dokładnie opłukać żywność przed suszeniem i odcedzić ją.

Przed umieszczeniem warzyw w suszarce musimy osuszyć z nadmiernej wilgoci za pomocą papierowego ręcznika.

Nadmiar wilgoci przedłuży czas suszenia.


Składniki
*3-4 marchewki
*3-4 pietruszki
*2 pory
*1 średni seler
*natka pietruszki
*czosnek
*cebula
*2-3 liście kapusty pekińskiej

Dodatkowo-niekoniecznie:
sól morska

Warzywa suszyłam w suszarce do żywności...


Kiedy już  będą suche zmielić w blenderze.


Przesypać do szczelnego słoiczka.

Taka przyprawa jest zdrowa i zdecydowanie bardziej aromatyczna niż te wszystkie Vegety, Jarzynki itp. ze sklepu. No i nie ma żadnych konserwantów!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz