Domowa vegeta
Przygotowanie warzyw do suszenia:
Namaczanie w kwasie askorbinowym
Moczenie jest metodą stosowaną przede wszystkim, by zapobiec utlenianiu się warzyw.
Kwas askorbinowy to po prostu witamina C. Kupiłam w aptece. Należy namoczyć przygotowane produkty w roztworze 2 łyżek na 1 litr wody przez dwie minuty.
Następnie, należy zawsze dokładnie opłukać żywność przed suszeniem i odcedzić ją.
Przed umieszczeniem warzyw w suszarce musimy osuszyć z nadmiernej wilgoci za pomocą papierowego ręcznika.
Nadmiar wilgoci przedłuży czas suszenia.
Składniki
*3-4 marchewki
*3-4 pietruszki
*2 pory
*1 średni seler
*natka pietruszki
*czosnek
*cebula
*2-3 liście kapusty pekińskiej
Dodatkowo-niekoniecznie:
sól morska
Przesypać do szczelnego słoiczka.
Taka przyprawa jest zdrowa i zdecydowanie bardziej aromatyczna niż te wszystkie Vegety, Jarzynki itp. ze sklepu. No i nie ma żadnych konserwantów!
- Zachowaj jednolitą grubość plastrów.
- Do suszenia staraj się kroić warzywa w plastry nie grubsze niż 0,5 cm. Kroiłam taką krajalnicą do warzyw- uważajcie na podróbki, bo są do d... .
Namaczanie w kwasie askorbinowym
Moczenie jest metodą stosowaną przede wszystkim, by zapobiec utlenianiu się warzyw.
Kwas askorbinowy to po prostu witamina C. Kupiłam w aptece. Należy namoczyć przygotowane produkty w roztworze 2 łyżek na 1 litr wody przez dwie minuty.
Następnie, należy zawsze dokładnie opłukać żywność przed suszeniem i odcedzić ją.
Przed umieszczeniem warzyw w suszarce musimy osuszyć z nadmiernej wilgoci za pomocą papierowego ręcznika.
Nadmiar wilgoci przedłuży czas suszenia.
Składniki
*3-4 marchewki
*3-4 pietruszki
*2 pory
*1 średni seler
*natka pietruszki
*czosnek
*cebula
*2-3 liście kapusty pekińskiej
Dodatkowo-niekoniecznie:
sól morska
Warzywa suszyłam w suszarce do żywności...
Kiedy już będą suche zmielić w blenderze.
Przesypać do szczelnego słoiczka.
Taka przyprawa jest zdrowa i zdecydowanie bardziej aromatyczna niż te wszystkie Vegety, Jarzynki itp. ze sklepu. No i nie ma żadnych konserwantów!
Komentarze
Prześlij komentarz