sobota, 25 października 2014

Zupa grochowa

Oj daaawno nie robiłam. Pogoda taka sobie, więc dania muszą być rozgrzewające :) Grochówka idealnie się do tego nadaje :) Tym razem zrobiłam z parówkami, żeby dzieciaki jadły bez żadnego ALE. Wolę jednak z dobrą kiełbasą. Raz nie zawsze z parówkami :) W dodatku na prawdę szybka zupa.


Składniki:
*porcja rosołowa z kurczaka
*ok 200g innego mięsa np. indyk, żeberka
*200g kości wędzonych
*boczek wędzony, kiełbasa, parówki
*cebula
*2 puszki fasolki
*ziemniaki
*1/2 op włoszczyzny w paski-mrożonka
*przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liście laurowe
*4 ząbki czosnku marynowanego lub zwykły
*koperek

Mięso i kości zalewam zimną wodą, dodaję przyprawy, czosnek i na małym ogniu gotuję ok godziny. Jeśli potrzeba dłużej, bo mięso jeszcze jest twarde to oczywiście gotujemy dłużej.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę w paski.

Zupa się gotuje, w tym czasie kroimy i podsmażamy kiełbasę, boczek, parówki, cebulę. Dodaję do gotującej się zupy.

Gdy ziemniaki są prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i gotuję jeszcze chwilkę.

Na sam koniec dorzucić pokrojony koperek. Nie żałować :) Wyłączyć i koniec.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz