środa, 29 października 2014

Makaron z warzywami i sosem kurkuma.

Troszkę słońca w czasie pochmurnych dni :) Danie jest żółciutkie jak słoneczko rysowane przez moje dzieci :) Wychodzi duży garnek obiadu. Na 2dni!

Składniki:
*opakowanie makaronu Kolanka z kurkumą
*2 cebule
*2 ząbki czosnku marynowanego w ziołach...dla odmiany ;p hahaha
*1 duża marchew lub 2 mniejsze
*2 małe cukinie
*1/2 opakowania włoszczyzny w paski-mrożonka
*kurkuma, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa i sól.
* 2 duże śmietany 18%
* natka pietruszki do posypania


Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Al dente.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć z czosnkiem i odrobiną oliwy.

Marchew i cukinię skroić w paski i  dorzucić do cebuli. Dolać troszkę wody ok 1szkl.
Poddusić na małym ogniu do miękkości. Ale nie rozprużyć!

Dodać przyprawy i to sporo. Bo makaron ogólnie jest mdły, cukinia i marchew też nie są zbytnio wyraziste. Więc nie ma co żałować soli, kurkumy i pieprzu. Z gałką muszkatołową ostrożnie, żeby nie przesadzić, bo ona ma znowu charakterystyczny smak i zapach.

Na koniec dodać śmietany i zagotować 1-2min.

Makaron odcedzić i od razu wymieszać z sosem warzywnym.

Już na talerzu można posypać natką pietruszki.... chociaż moje dzieci jedzą bez tego przysmaku :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz