Gulasz z indyka z makaronem
Idealne danie na zimne jesienne dni :) Jednogarnkowy i szybki obiad.
Składniki:
* ok 500g makaronu
* 1kg mięsa gulaszowego z indyka
* 1 marchew
* 1 puszka pomidorów krojonych
*4-5 pieczarki
*3-4 ząbki czosnku marynowanego
*2 cebule
* 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 czerwone papryki
*4 łyżki oliwy
*2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*sól, pieprz, majeranek, mielona papryka
Mięso pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Po chwili powinno puścić "soki", przelać to do większego garnka z litrem wody. I odstawić, a mięso podsmażyć. Dodać do garnka z wodą i przyprawami: sól, pieprz, majeranek, mielona papryka .
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki i marchewkę w plastry. Smażyć kilka min. Dodać do garnka z mięsem.
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dodać wody. Pod koniec dodać puszkę pomidorów i koncentrat. .
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju...al dente.
Można oczywiście zjeść z bułką, albo ziemniakami. U mnie na drugi dzień było z bułką ;)
Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Składniki:
* ok 500g makaronu
* 1kg mięsa gulaszowego z indyka
* 1 marchew
* 1 puszka pomidorów krojonych
*4-5 pieczarki
*3-4 ząbki czosnku marynowanego
*2 cebule
* 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 czerwone papryki
*4 łyżki oliwy
*2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*sól, pieprz, majeranek, mielona papryka
Mięso pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Po chwili powinno puścić "soki", przelać to do większego garnka z litrem wody. I odstawić, a mięso podsmażyć. Dodać do garnka z wodą i przyprawami: sól, pieprz, majeranek, mielona papryka .
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki i marchewkę w plastry. Smażyć kilka min. Dodać do garnka z mięsem.
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dodać wody. Pod koniec dodać puszkę pomidorów i koncentrat. .
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju...al dente.
Można oczywiście zjeść z bułką, albo ziemniakami. U mnie na drugi dzień było z bułką ;)
Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz