Miód sosnowy
U mnie miód sosnowy, syrop sosnowy i miód z mniszka stosuję cały rok. Nie kupuję miodów :) Miód sosnowy jest dobry przy chorobach górnych dróg oddechowych np.: chrypce, suchym kaszlu, katarze, bólu gardła. Teraz jesienią rano córki piją mleko z miodem sosnowym, a wieczorem mleko z miodem z mniszka :)
Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką.
Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku.
zdj. później zrobię i uzupełnię :)
Składniki:
*0,5 kg młodych przyrostów sosny (do 10-12 cm)
*1 litr wody
*0,5 kg cukru
Młode przyrosty sosny dobrze opłukać i przełożyć do garnka.
Wlać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny.
Ostudzić i ostawić na 24 godziny.
Następnie przecedzić i odcisnąć.
Do czystego garnka wlać płyn sosnowy i dodać cukier. Całość gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 2-3 godziny.
Gorący miód sosnowy przelać do czystych i suchych słoików.
Zakręcić, odwrócić, żeby złapał.
Z 1 porcji wyjdą z 2 słoiczki po około 200 ml.
Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką.
Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku.
zdj. później zrobię i uzupełnię :)
Składniki:
*0,5 kg młodych przyrostów sosny (do 10-12 cm)
*1 litr wody
*0,5 kg cukru
Młode przyrosty sosny dobrze opłukać i przełożyć do garnka.
Wlać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny.
Ostudzić i ostawić na 24 godziny.
Następnie przecedzić i odcisnąć.
Do czystego garnka wlać płyn sosnowy i dodać cukier. Całość gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 2-3 godziny.
Gorący miód sosnowy przelać do czystych i suchych słoików.
Zakręcić, odwrócić, żeby złapał.
Z 1 porcji wyjdą z 2 słoiczki po około 200 ml.
Komentarze
Prześlij komentarz