Zupa gołąbkowa
Znowu myślenie CO NA OBIAD ;/ Już mnie to dobija. Przypomniał mi się przepis na zupę. Kiedyś gdzieś czytałam, a że mało skomplikowany to zrobiłam. W sumie jak gołąbki tylko w garnku.
Chyba dobra mi wyszła, bo mąż po 2 wielkie, miski jadł :) haha
Składniki:
*500g mięsa mielonego
*2 cebulki
*olej do smażenia
*pół główki włoskiej kapusty
*2-3 ząbki czosnku u mnie mój ulubiony marynowany w ziołach...jak zwykle :)
*3-4 litry rosołu lub bulionu z kostki- miałam zamrożoną porcję rosołku :)
*2 liście laurowe
*1 opakowanie włoszczyzny w paski- mrożonka
*sól, pieprz
*1 łyżeczka słodkiej papryki
*ok 200g ugotowanego ryżu- został mi z poprzedniego dnia, a robiłam potrawkę z ryżem.
*słoiczek koncentratu pomidorowego
*1-2 łyżki mąki pszennej
Mięso mielone smażę na oliwie z oliwek z marynowanym czosnkiem, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Wrzucamy do dużego garnka.
Włoszczyznę w paski wrzucam na chwilę na patelnię i kilka min podsmażam. Dodaję do garnka.
Do garnka wlewam rosół lub bulion, dodaję pokrojoną kapustę.
Dodać liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy. Gotować ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać ryż i zagotować z 3min.
Na koniec całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wywaru.
Smacznego :)
Chyba dobra mi wyszła, bo mąż po 2 wielkie, miski jadł :) haha
Składniki:
*500g mięsa mielonego
*2 cebulki
*olej do smażenia
*pół główki włoskiej kapusty
*2-3 ząbki czosnku u mnie mój ulubiony marynowany w ziołach...jak zwykle :)
*3-4 litry rosołu lub bulionu z kostki- miałam zamrożoną porcję rosołku :)
*2 liście laurowe
*1 opakowanie włoszczyzny w paski- mrożonka
*sól, pieprz
*1 łyżeczka słodkiej papryki
*ok 200g ugotowanego ryżu- został mi z poprzedniego dnia, a robiłam potrawkę z ryżem.
*słoiczek koncentratu pomidorowego
*1-2 łyżki mąki pszennej
Mięso mielone smażę na oliwie z oliwek z marynowanym czosnkiem, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Wrzucamy do dużego garnka.
Włoszczyznę w paski wrzucam na chwilę na patelnię i kilka min podsmażam. Dodaję do garnka.
Do garnka wlewam rosół lub bulion, dodaję pokrojoną kapustę.
Dodać liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy. Gotować ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać ryż i zagotować z 3min.
Na koniec całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wywaru.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz