czwartek, 2 października 2014

Syrop z sosny

Syrop sosnowy i miód sosnowy przygotowuję zawsze razem. Żeby 2x się nie bawić :) Obie mikstury ;) są dobre na wszelkie zapalenia gardła. Ogólnie górnych dróg oddechowych.

Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką.
Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku.

Składniki:
*1 kg pędów sosny
*800 g cukru
*odrobina wody

Młode pędy sosny oczyścić z brązowych łusek, nie myć.

Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, przesypywać każdą warstwę cukrem.

Na koniec mocno docisnąć.

Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca.

Odstawić słój najlepiej na słoneczny parapet na około 4 tygodnie, co kilka dni można przemieszać zawartość słoja aby cukier lepiej się rozpuścił.

Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów.

Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek.

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz