Syrop z sosny
Syrop sosnowy i miód sosnowy przygotowuję zawsze razem. Żeby 2x się nie bawić :) Obie mikstury ;) są dobre na wszelkie zapalenia gardła. Ogólnie górnych dróg oddechowych.
Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką.
Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku.
Składniki:
*1 kg pędów sosny
*800 g cukru
*odrobina wody
Młode pędy sosny oczyścić z brązowych łusek, nie myć.
Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, przesypywać każdą warstwę cukrem.
Na koniec mocno docisnąć.
Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca.
Odstawić słój najlepiej na słoneczny parapet na około 4 tygodnie, co kilka dni można przemieszać zawartość słoja aby cukier lepiej się rozpuścił.
Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów.
Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką.
Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku.
Składniki:
*1 kg pędów sosny
*800 g cukru
*odrobina wody
Młode pędy sosny oczyścić z brązowych łusek, nie myć.
Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, przesypywać każdą warstwę cukrem.
Na koniec mocno docisnąć.
Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca.
Odstawić słój najlepiej na słoneczny parapet na około 4 tygodnie, co kilka dni można przemieszać zawartość słoja aby cukier lepiej się rozpuścił.
Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów.
Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz