piątek, 6 lutego 2015

Indyk z warzywami po chińsku

Pyyycha!

Składniki:
*1kg gulaszowego z indyka
*1 pomarańcza
*olej
*chili
*2 łyżki ciemnego sosu sojowego
*1 łyżeczka cukru brązowego
*2 łyżki oleju sezamowego
*czosnek
*warzywa do potraw chińskich-mrożonka
*fix do chińskich
*makaron spaghetti przełamać na pół lub ryż


Marynata:
*2 łyżki ciemnego sosu sojowego
*2 łyżki oleju sezamowego
*czosnek
*1 łyżka mąki kukurydzianej


Mięso pokroić na małe kawałki i przełożyć do jednorazowej reklamówki lub zwykłego woreczka foliowego.

Dodać składniki marynaty, okręcić woreczek i dokładnie wymieszać mięso w marynacie. Zostawić na 20min.

W tym czasie umyć i obrać połowę pomarańczy., uważając, by nie odciąć gorzkiej białej powłoki.  Obrałam obierakiem do warzyw :)

Paski skórki pokroić wzdłuż na cieniutkie niteczki i jeszcze raz na pół, sparzyć wrzątkiem przez 3minuty, ostudzić zimną wodą i odcedzić.

Z reszty pomarańczy wycisnąć sok, będzie potrzebne ok 5-6 łyżek.

Indyka przełożyć z marynatą na patelnię i usmażyć.

Przełożyć do szybkowaru, dodać   skórkę,sok z pomarańczy, szkl. wody i zamknąć szybkowar. Zagotować co potrwa chwilę, od zagotowania nastawić zegar na 5min.

Po tym czasie ściągnąć szybkowar, podłożyć pod zimną wodę żeby zmniejszyć ciśnienie.

Otworzyć, dodać paczkę warzyw, rozrobiony fix wg. przepisu, wymieszać, zamknąć szybkowar i od zagotowania + 3min.

Oczywiście włożyć szybkowar pod wodę i dopiero otworzyć.

Wymieszać, w razie potrzeby dolać wody.

Do indyka podajemy ryż lub makaron. Podałam z makaronem od spaghetti, bo dużo tańszy niż ten chiński. Wystarczy  przed ugotowaniem przełamać suchy makaron na pół :)

Jeżeli ktoś nie ma szybkowaru, to indyka musimy podgotować normalnie w garnku, żeby był mięciutki. Warzywa dodajemy na 5-8min przed końcem, żeby były chrupiące, a nie rozgotowane.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz