środa, 18 lutego 2015

Szwajcarskie placki ziemniaczane

Na prawdę rewelacja :) Nawet moja mama z tatą się na nie skusili po naszych opiniach :) Najważniejsza opinie to oczywiście opinia dzieci, które wtranżalały, aż uszy im się trzęsły :)

Składniki:
*800g dużych ziemniaków
*200g boczku pokrojonego w kosteczkę
*jajko
*2-3 łyżki
*sól, pieprz
*olej do smażenia

Ziemniaki dokładnie umyć i gotować 10min w normalnym garnku. W szybkowarze od zagotowania tylko 2min!!! Osączyć i zaczekać, aż zupełnie wystygną.

Podgotowane ziemniaki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i wymieszać z pokrojonym  boczkiem, jajkiem, mąką, solą i pieprzem.

Rozgrzać na patelni olej, nakładać małe porcje ziemniaków i delikatnie docisnąć widelcem lub łopatką.

Placki ziemniaczane smażyć na średnim ogniu po 7-10min z każdej strony.

Podawać od razu po upieczeniu.


Można podawać z sosem pomidorowym, sosem pieczarkowym lub jako dodatek do grillowanej kiełbasy :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz