czwartek, 5 lutego 2015

Zielona zupa bałucka

Podobna do klasycznej szpinakowej zupy, ale jednak ciut inna :) Oczywiście gotuję w szybkowarze :D


Składniki:
*0,5kg porcji rosołowej
*0,5 opakowania mrożonej włoszczyzny w paski
*liście laurowe
*sól, pieprz
*2-3 ząbki czosnku
*2 cebule
*1 opakowanie mrożonego szpinaku
*0,5 kg mięsa mielonego
*1 jajko
*natka pietruszki
*szczypiorek
*garść startego sera
*bułka tarta
*sok z cytryny
*olej lub oliwa

Z porcji rosołowej, włoszczyzny,cebuli, czosnku, liści laurowych, soli i pieprzu ugotować rosół.

Od zagotowania się w szybkowarze doliczyć 15min.

Wywar się gotuje, a my możemy w tym czasie przygotować resztę....

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu.

Dodać szpinak i dusić na małym ogniu ok 5min.

Wyłączyć wywar (bo pewnie minęło już te 15min) i podstawić szybkowar pod zimną wodę, żeby schłodzić i zmniejszyć ciśnienie. W Nowszych szybkowarach jest odpowietrznik, więc nie trzeba podkładać pod wodę :)

Otworzyć szybkowar i dodać szpinak z cebulką. Spróbować i doprawić solą i pieprzem. Postawić garnek na małym ogniu.

Mielone wymieszać z jajkiem, siekaną zieleniną, startym serem, dodając tyle bułki tartej, aby powstała dająca się formować masa, doprawić do smaku.

Z mięsa formować niewielkie kuleczki  i wrzucać do wrzącej zupy, gotować na małym ogniu ok 10min.

Podawać ze świeżym pieczywem, albo z grzankami lub groszkiem ptysiowym :)

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Swietna ta zupka.Na pewno się na nią skusze :-)
    Aga19782

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na prawdę dobra, mimo, że nie wygląda jak z okładki ;) hahahaa

      Usuń