piątek, 13 lutego 2015

Walentynkowe ciasto z pianką

Jutro Walentynki, więc coś słodkiego i w kształcie serca :) Oczywiście można upiec w zwykłej tortownicy :)


Do Walentynkowego dodałam czerwonego barwnika :) Ciasto jest przepyszne :)

Składniki na kruche ciasto:
*2,5 szkl mąki,
*250g masła, 
*2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*3 łyżki cukru pudru,
*5 żółtek

Składniki na piane:
*5 białek,
*3/4 szkl cukru drobnego,
*1 cukier waniliowy,
*2 budynie wanilia albo śmietankowy albo malinowy,
*pół szkl oleju
*500 g owoców np malin albo jagód truskawki
*cukier puder do oprószenia.



Zagnieść kruche ciasto.

Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3), większą zawinąć w folie i włożyć na 20 min do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika ta mniejsza jest do starcia na wierch wiec nie musi być jej dużo.

Po 20 min ciasto wyłożyć na blachę i piec w nagrzanym piekarniku 20 min w 190 C Jak się upiecze ostudzić.

Gdy ciasto już jest prawie chłodne to zrobić pianę czyli: białka ubić z odrobina soli. 

 Podczas ubijania dodać cukier drobny i cukier waniliowy.

 Następnie dodać budynie w proszku i ubijać aż budyń się połączy z masą.

 Powoli dodać olej miksować aż osiągnie jednolitą masę.

 Pianę wyłożyć na spód cista wyrównać. Następnie ułożyć owoce i zetrzeć na owoce resztę ciasta.

 Piec w temp. 190 C przez 40 min. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

 SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz