Zupa kapuściano grochowa czyli zupa "pryku pryku" ;)
Spytałam się dziewczynek jak nazwiemy zupę? Myślały, myślały i wymyśliły :)
Nazwa zupy mówi sama za siebie ;) hahahaaa
Ale co można się spodziewać po połączeniu kapusty i grochu? :)
Na prawdę pyszna zupa. Dzieci pięknie zjadły!!!!
Składniki:
*0,5 kg porcji rosołowej
*1/2 opakowania włoszczyzny w paski- mrożonka
*1 mała główka kapusty włoskiej lub innej
*1 puszka białej fasolki
*0,5 kg ziemniaków- obrać i pokroić w kostkę
*6-8 parówek lub kiełbasa- pokroić w plasterki
*sól, pieprz, liście laurowe
*koperek
*1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki oprócz koncentratu i koperku wrzuciłam do szybkowaru, zalałam wodą. Max do 3/4 wysokości szybkowaru, można mniej i lepiej później dolać :)
Włączyć na maksymalnym gazie, aż do zagotowania. Jak się zagotuje nastawić zegar na 20 min. i zmniejszyć ogień na min.
Po tym czasie wyłączyć, włożyć szybkowar pod kran i polać zimną wodą, żeby zmniejszyć ciśnienie.
Otworzyć, postawić z powrotem na gaz, dodać koncentrat i koperek.
Miałam zamrożone końcówki koperku, które zaraz po wyciągnięciu z zamrażarki należy szybko połamać/ pokruszyć. Dodać do zupy.
Zagotować ok 2 min i wyłączyć.
Smacznego :)
Na prawdę pyszna zupa. Dzieci pięknie zjadły!!!!
*0,5 kg porcji rosołowej
*1/2 opakowania włoszczyzny w paski- mrożonka
*1 mała główka kapusty włoskiej lub innej
*1 puszka białej fasolki
*0,5 kg ziemniaków- obrać i pokroić w kostkę
*6-8 parówek lub kiełbasa- pokroić w plasterki
*sól, pieprz, liście laurowe
*koperek
*1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki oprócz koncentratu i koperku wrzuciłam do szybkowaru, zalałam wodą. Max do 3/4 wysokości szybkowaru, można mniej i lepiej później dolać :)
Włączyć na maksymalnym gazie, aż do zagotowania. Jak się zagotuje nastawić zegar na 20 min. i zmniejszyć ogień na min.
Po tym czasie wyłączyć, włożyć szybkowar pod kran i polać zimną wodą, żeby zmniejszyć ciśnienie.
Otworzyć, postawić z powrotem na gaz, dodać koncentrat i koperek.
Miałam zamrożone końcówki koperku, które zaraz po wyciągnięciu z zamrażarki należy szybko połamać/ pokruszyć. Dodać do zupy.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz