niedziela, 15 lutego 2015

Śledz smażony- marynowany w musztardzie i mleku.

Śledź podany z ziemniakami i surówką z kapusty i marchwi jest tanim i pysznym obiadem :)

Składniki:
*1 kg filetów z śledzia- nie solony!
*2 jajka
*2 szkl mleka
*2 łyżki musztardy
*1,5 łyżeczka soli gruboziarnistej
*bułka tarta
*mąka
*olej do smażenia


Roztrzepać jaja razem z musztardą, solą i mlekiem.

Do tak przygotowanej marynaty włożyć śledzie, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub zimą wystawić na balkon ;) Darmowa lodówka zimowa :)

Na drugi dzień  wsypać do jednorazowej reklamówki mąkę, bułkę tartą, okręcić folię i wymieszać. Do tak przygotowanej panierki wrzucać po 3-4 filety, zakręcać folię i mieszać aż filety będą pokryte panierką.

Ryba smaży się bardzo szybko, więc uważać, żeby nie przypalić. Tak po 3 porcjach smażenia ryb, należy wylać olej, bo jest już przypalony i nie nadaje się do dalszego smażenia.

Usmażyć wszystkie filety.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz