Kremowy makaron z pomidorami, szpinakiem, mięsem i serem
- *ok 400-500g startego sera- najlepiej kupić resztki serów i zmielić :)
- *0,5kg mielonego
- *2 łyżki masła
- *2 ząbki czosnku
- *3 łyżki mąki
- *1 duża cebula- pokroić w kostkę
- *1,5 szklanki mleka
- *1 duża śmietana kremówka
*1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
*1 opakowanie szpinaku
*1 łyżka bazylii suszonej lub 3 łyżki posiekanej świeżej
*1 łyżeczka suszonego oregano lub 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
*Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
*pęczek szczypiorku
*pęczek natki pietruszki
*pęczek szczypiorku
*pęczek natki pietruszki
*makaron tortellini lub tagliatelle
Ugotować makaron al dente według wskazówek podanych na opakowaniu.
Tymczasem, podsmażamy mielone i przekładamy do większego garnka.
Na patelni rozpuszczamy masło.
Dodajemy pokrojoną cebulę, zeszklić, na sam koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć dosłownie 30 sekund. Przełożyć do mięsa.
Następnie dodać mąkę i gotować, stale mieszając, 1 minutę.
Powoli wlać mleka i śmietany, a następnie mieszać szybko na gładką masę.
Stale mieszać, aż mieszanina zacznie się gotować, następnie dodać pomidory, szpinak, bazylię i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gotować kilka minut dłużej, aż sos zgęstnieje.
Dodać żółty ser i wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
Wrzucić do sosu ugotowany makaron i mieszaniny.
Na sam koniec dodać pokrojony szczypiorek i natkę. Dobrze wymieszać.
Na sam koniec dodać pokrojony szczypiorek i natkę. Dobrze wymieszać.
Podawać gorące :)
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz