sobota, 21 lutego 2015

Kremowy makaron z pomidorami, szpinakiem, mięsem i serem

Kolejna wariacja ze szpinakiem i makaronem :) Równie pyszna jak poprzednie :) 


Składniki
  • *ok 400-500g startego sera- najlepiej kupić resztki serów i zmielić :)
  • *0,5kg mielonego
  • *2 łyżki masła
  • *2 ząbki czosnku
  • *3 łyżki mąki 
  • *1 duża cebula- pokroić w kostkę
  • *1,5 szklanki mleka
  • *1 duża śmietana kremówka
*1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów 
*1 opakowanie szpinaku

*1 łyżka bazylii suszonej lub 3 łyżki posiekanej świeżej

*1 łyżeczka suszonego oregano lub 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano 
*Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
*pęczek szczypiorku
*pęczek natki pietruszki
*makaron tortellini lub tagliatelle

Ugotować makaron al dente według wskazówek podanych na opakowaniu.
Tymczasem, podsmażamy mielone i przekładamy do większego garnka.
Na patelni rozpuszczamy masło.
Dodajemy pokrojoną cebulę, zeszklić, na sam koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć dosłownie 30 sekund. Przełożyć do mięsa.
Następnie dodać mąkę i gotować, stale mieszając, 1 minutę. 
Powoli wlać mleka i śmietany, a następnie mieszać szybko na gładką masę. 
Stale mieszać, aż mieszanina zacznie się gotować, następnie dodać pomidory, szpinak, bazylię i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Gotować kilka minut dłużej, aż sos zgęstnieje. 
Dodać żółty ser i wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
Wrzucić do sosu ugotowany makaron i mieszaniny.

Na sam koniec dodać pokrojony szczypiorek i natkę. Dobrze wymieszać.
Podawać gorące :)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz